δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ο Μητσοτάκης στον Γοργοπόταμο για την επέτειο της ανατίναξης


Στις 25-11-42 ανατινάχτηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου

Η ανατίναξη της γέφυρας αποτελεί κορυφαία αντιστασιακή πράξη από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν την γέφυρα.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Άγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς.

Ο στόχος της επιχείρησης ήταν συμβολικής σημασίας και η επιτυχία της αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ψυχολογίας για τους αντιστασιακούς, εφόσον η τύχη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική είχε πια καθοριστεί.

Η επιχείρηση της ανατίναξης, από τότε έως σήμερα, συνδέθηκε με την Εθνική Αντίσταση εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Στις 29 Νοεμβρίου του 1964 περίπου 10.000 άνθρωποι της αριστεράς, παραβρέθηκαν σε τελετή για τα 22 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας.

Κατά την αποχώρηση του πλήθους εξερράγη μία νάρκη, σκορπώντας τον θάνατο και αφήνοντας πίσω 13 νεκρούς και 51 τραυματίες.

Πριν το τραγικό συμβάν, το συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκίμασε έντονα τους αξιωματικούς και πολιτικούς της δεξιάς που είχαν βρεθεί εκεί για την τελετή.

Φέτος, 54 χρόνια μετά και παρά την κατακραυγή, η υποκρισία της δεξιάς είναι ακόμα εδώ και παραβρίσκεται σε τέτοιου είδους επετείους, προσπαθώντας να αποτινάξει από πάνω της το τίνος πολιτικοί απόγονοι είναι.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στον Γοργοπόταμο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο για την ανατίναξη της γέφυρας.

Η κίνηση αυτή, δεν είναι τυχαία, καθώς το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα της και στους κεντρώους και να τσιμπήσει ότι μπορεί και από εκείνους για τις επικείμενες εκλογές.

Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία, προέβη σε ακόμα μία γελοιότητα, αλλάζοντας το σήμα της για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο Μητσοτάκης από τον Γοργοπόταμο επιδίωξε να συνδέσει με την σημερινή πολιτική σκηνή, την συμμαχική επιχείρηση ανατίναξης, κάνοντας μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της ιστορίας, λέγοντας:

«Μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά. Αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη την οποία προσβάλουν όσοι 76 χρόνια μετά σπέρνουν ξανά τη διχόνοια, όσοι λένε ψέματα και λένε ή αυτοί ή εμείς».

Ακόμα, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εχθρό» την ανικανότητα, τη δημαγωγία και τον αδίστακτο κυνισμό, παραλληλίζοντας τα με την γερμανική κατοχή: «Η Ελλάδα χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, κανόνες, ελπίδα και αισιοδοξία και αυτά θα έρθουν όταν όλες οι δυνάμεις της προόδου θα ενωθούν ξανά».

Πάλι καλά να λέμε που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήρε μαζί του τον Άδωνι και τον Βορίδη, να τερματιστεί η υποκρισία και η γελοιότητα.

#ΠΟΛΙΤΙΚΗ #ΝΔ