δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ματωμένα κίτρινα γιλέκα...


Περίπου 244.000 διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτυρήθηκαν στις 17 Νοέμβρη στην Γαλλία, για την αύξηση των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν 2.000 σε ολόκληρη την χώρα, ενώ το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων!

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν την πρόσβαση σε αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε ολόκληρη την Γαλλία, φωνάζοντας:

«Κίτρινα γιλέκα, μαύρη οργή» και «Δία ξανακατέβα στην γη, υπάρχει αθλιότητα».

Το κίνημα αυτό οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα. Ολόκληρη η επικράτεια επηρεάστηκε από τις ενέργειές των διαδηλωτών και υπό αυτές τις συνθήκες, το κίνημα θεωρήθηκε επιτυχημένο, παρόλο που δεν κατάφερε τον βασικό στόχο του, που ήταν να αποκλείσει την Γαλλία.

Όπως είναι αναμενόμενο, σε κινήματα τέτοιας δυναμικής, σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά, με την αστυνομία να πρωταγωνιστεί στην βία και την αθλιότητα.

Όπως ανακοινώθηκε, η αστυνομία έκανε χρήση βίας και δακρυγόνων κατά της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 106 άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων υπέστησαν σοβαρά τραύματα.

Μάλιστα, στο Παρίσι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα Ηλύσια Πεδία.

Επιπλέον, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 52 ανθρώπων.

Τραγικότερο, όμως, συμβάν στάθηκε ο άδικος χαμός μίας 63χρονης διαδηλώτριας που σκοτώθηκε στην Σαβοΐα.

Η άτυχη 63χρονη διαδηλώτρια έχασε τη ζωή της όταν μια οδηγός πανικοβλήθηκε στο οδικό μπλόκο στη Σαβοΐα, στη νοτιοανατολική Γαλλία, βλέποντας τους διαδηλωτές να αποκλείουν τον δρόμο.

Έτσι επιτάχυνε με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον συγκεντρωμένο κόσμο.

Γενική δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού

Το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αύξηση της δυσαρέσκειας για το πρόγραμμά του για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας.

Ο γαλλικός λαός είναι εξαγριωμένος απέναντι σε μια ακόμα «προοδευτική μεταρρύθμιση» του προέδρου της Γαλλίας, και θεωρεί ότι εκείνος προσπαθεί να στρέψει το βάρος κατά των οικονομικά αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων.

Ακόμα και οι ψηφοφόροι του Μακρόν υποστηρίζουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», καθώς σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe: «Το 54% των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο».

Έτσι, η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017.

#ΓΑΛΛΙΑ #ΓΑΛΛΙΑΕΠΕΙΣΟΔΙΑ #ΜΑΚΡΟΝ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ