δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πανηγυρισμοί Λαγού για τον μη εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου από τα ιδιωτικά σχολεία


Σε νέα πρόκληση προέβησαν οι ναζί της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, για το Πολυτεχνείο, αυτή τη φορά δια στόματος Γιάννη Λαγού.

Οι προκλήσεις βέβαια είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη, όπου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας δήλωσε προκλητικά ότι ο μοναδικός εκλεγμένος πρόεδρος από τον λαό με δημοψήφισμα ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο Λαγός χθες έπιασε στο στόμα του την εξέγερση του Πολυτεχνείου και προκάλεσε μέσω των αισχρών και απαξιωτικών εκφράσεων που χρησιμοποίησε.

Ο βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες στο Πολυτεχνείο, άποψη που έχει υιοθετηθεί εκτός από την Χρυσή Αυγή και από την μισή Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ούτε ένας νεκρός δεν υπήρξε στο πολυτεχνείο προκαλώ τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να μου πουν τα ονόματα έστω και δύο νεκρών».

Στη συνέχεια, μετά τους προκλητικούς ισχυρισμούς του είχε έντονη αντιπαράθεση με βουλευτές άλλων κομμάτων.

Επιπλέον, ο Λαγός αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έκανε λόγο για «πανηγύρι» και «παραμύθι».

Στον Λαγό απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, αναφέροντας «Δεν μπορεί να έρχεστε εδώ μέσα και να αναπαράγετε τη φωνή της χούντας αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ισχυρισμοί των νοσταλγών της χούντας» και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ανέφερε «να ξαναδούμε τους νόμους για τους δολοφόνους και τους εγκληματίες, η δημοκρατία πρέπει να αντέξει αυτά που ακούστηκαν εδώ είναι ανεπίτρεπτα απαράδεκτα και αισχρά. Είστε φασίστες».

Αμέσως μετά ο Λαγός τους απάντησε συνεχίζοντας την ναζιστική πρόκληση, λέγοντας:

«Δεν άκουσα κανένα όνομα νεκρού. Περιμένω να μου πούνε. Δεν υπήρχαν νεκροί, πείτε μου ονόματα των νεκρών».

Έπειτα πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και απάντησε στον φασίστα:

«Τι να μας πείτε ότι είστε νοσταλγοί της χούντας; Δεν μπορείτε να παραχαράξετε την ιστορία δεν δεχόμαστε ύμνους στην χούντα και στο φασισμό».

Συνεχίζοντας την εξοργιστική του τοποθέτηση, ο χρυσαυγίτης, δεν έχασε ευκαιρία να πανηγυρίσει που κάποια ιδιωτικά σχολεία δεν τίμησαν την επέτειο, λέγοντας ότι χαίρεται που υπάρχουν τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία δεν θα γιορτάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του μη εορτασμού της επετείου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, μέσω ανακοίνωσης- καταγγελίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανακοίνωση- καταγγελία ότι έχει δεχθεί πολλές αναφορές για ιδιωτικά σχολεία που «παραβιάζουν κυνικά την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ρητά ότι την Παρασκευή, 16/11, θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, αποκλειστικά και μόνο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου». Αν και είναι αυτονόητο, σημειώνεται ξανά, ότι διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας τονίζει ότι τα προβλεπόμενα για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα δημόσια σχολεία ισχύουν ακριβώς και για τα ιδιωτικά: «Σας ενημερώνουμε ότι αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου,τα υπ’αριθμ. Φ.7/ΦΜ/187446/Δ1/5-11-2018 και Φ1/194101/ΓΔ4/13-11-2018 έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ισχύουν και για τα Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ: «Την ώρα που η ακροδεξιά απλώνει τα φτερά της σε όλη την Ευρώπη και το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων βεβηλώνουν την ιστορική επέτειο του αγώνα της ελληνικής νεολαίας κατά της Χούντας, παραβιάζοντας κυνικά την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ρητά ότι την Παρασκευή, 16/11, θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, αποκλειστικά και μόνο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο. Η ΟΙΕΛΕ διαθέτει πολλές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποια ιδιωτικά σχολεία θα κάνουν την Παρασκευή κανονικά μάθημα, ή θα αφιερώσουν μικρό μέρος μόνο της ημέρας για την εκδήλωση. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια δεν είναι τυχαία. Πίσω από αυτή την ενέργεια των δήθεν αρίστων, δεν κρύβεται η προσήλωσή τους στο αγαθό της …γνώσης, αλλά η ωμή ιδεολογική τους απόπειρα να ξεχαστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Άλλωστε, πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες συναδέλφων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, όπου γίνονται απόπειρες να μην τιμηθεί η επέτειος, ή να μην διδάσκονται ποιήματα και τραγούδια «αριστερών» δημιουργών. Δυστυχώς, οι νοσταλγοί ενός σκοτεινού παρελθόντος για την ελληνική ιστορία έχουν βάλει πόδι ακόμη και στον ιερό χώρο της εκπαίδευσης, Σημαντική ευθύνη βαραίνει και το Σύνδεσμο των Σχολαρχών (ΣΙΣ) που υπογείως στηρίζει τους παρανομούντες. Η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Διευθύντρια της Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ζητώντας την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στα ιδιωτικά σχολεία και την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για τους παραβάτες. Ζητούμε, τέλος , από τους συναδέλφους να μας ενημερώσουν άμεσα για τις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας στο σχολείο τους».

Μετά από την έκταση που πήρε το θέμα ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, κάνει λόγο για «χάσιμο μαθημάτων» και «ιδεολογικό καταναγκασμό», ενώ κατηγόρησαν την ΟΙΕΛΕ ότι «διακινεί λίστες αντιφρονούντων».

Με αυτό τον τρόπο μας επιβεβαιώνει ότι καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή τους να μην τιμήσουν την επέτειο.

Η αισχρή ανακοίνωση τους:

Σε σχέση με την λίστα που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ με «παρανομούντα σχολεία» που δήθεν «παραβιάζουν την Επέτειο του Πολυτεχνείου», ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει, ότι τα ιδιωτικά σχολεία:

  • τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση. Δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού.

  • δεν παραβιάζουν ούτε τη λογική ούτε την εμπιστοσύνη που οφείλουν στις οικογένειες των μαθητών τους : δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος.

  • ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ που προβλέπουν εορτασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας της 16ης Νοεμβρίου.

  • διαμορφώνουν ελεύθερους, σκεπτόμενους, μη στρατευμένους μαθητές.

  • έχουν καταθέσει δείγμα γραφής όταν στη διάρκεια της Χούντας προσλάμβαναν καθηγητές που διώκονταν από το καθεστώς.

  • έχουν καταθέσει δείγμα γραφής κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου, όταν εκείνες τις κρίσιμες μέρες του Νοέμβρη του 1973 δήλωσαν ως «παρόντες» μαθητές και καθηγητές που είχαν πάει να συμπαρασταθούν στους έγκλειστους φοιτητές προκειμένου αυτοί να μην διωχθούν από την Ασφάλεια (ναι, πράγματι, κύριοι της ΟΙΕΛΕ, εκείνη την ημέρα κρύψαμε απουσίες).

Σήμερα, το 2018, η ΟΙΕΛΕ που κάνει μαθήματα Δημοκρατίας, διακινεί «λίστες αντιφρονούντων». Αλήθεια, ποιοί διακινούσαν τέτοιες λίστες τη μαύρη επταετία 1967-1974 ;

Η ΟΙΕΛΕ απάντησε εκ νέου, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι «άριστοι» ξαναχτύπησαν! Πανικόβλητοι από την εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της ΟΙΕΛΕγια ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που δεν σκοπεύουν να τιμήσουν καν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ή που «στριμώχνουν» τις εκδηλώσεις το τελευταίο μισάωρο του προγράμματος, έτσι για να βγει η «υποχρέωση», εξέδωσαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο ιδεολογικός φανατισμός ορισμένων στελεχών του Συνδέσμου δεν κρύβεται.

Ειλικρινά απορούμε. Σε ποιον απευθύνονται, όταν χωρίς αιδώ χαρακτηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, τις επετειακές εκδηλώσεις «όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»; Όταν θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στον «ιδεολογικό καταναγκασμό» (!) των «μη ιδεολογικά στρατευμένων» μαθητών; Όταν σε ένα κρεσέντο «πολιτικοποίησης» της επετείου μιλούν ακόμη και για «κεντρικό σχεδιασμό» επαναφέροντας τα γνωστά, φαιδρά επιχειρήματα περί «Σοβιετίας»;

Πάντως υπάρχει κοινό που πανηγυρίζει με τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Είναι όσοι έχουν ως σημαία τους το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία. Πριν από λίγο, ο Βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός σε αγόρευσή του στη Βουλή, ανέφερε κατά λέξη: «Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο.»

Δεν μας εκπλήσσουν όμως οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Πρόσφατα, σχεδόν ένα χρόνο πριν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την ισότιμη εγγραφή και στα ιδιωτικά σχολεία παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.

Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι θέλουν σχολεία ιδεολογικής καθαρότητας και κοινωνικού διχασμού, σχολεία «εκλεκτών» κι όχι όλων των πολιτών.

Θα υπενθυμίσουμε στα ανιστόρητα στελέχη του Συνδέσμου που στην πολιτική τους τύφλωση ταυτίζουν την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ότι η επέτειος αυτή δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Ήταν καθολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού που ζήτησε τα αυτονόητα.

Δημοκρατία, ελευθερία, Παιδεία για όλους. Ή μήπως αυτά είναι «σοβιετικά» και «μπολσεβίκικα», κύριοι του ΣΙΣ;

Κακώς μιλούν για τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία πράγματι φιλοξένησαν σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας αντιφρονούντες καθηγητές. Τα σχολεία αυτά τιμούσαν, τιμούν και θα εξακολουθούν να τιμούν το Πολυτεχνείο και τον αντιφασιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Πολλά από τα ιδιωτικά αυτά σχολεία έχουν προετοιμάσει για αύριο με πρωτοβουλίες των συναδέλφων μας εξαιρετικές επετειακές εκδηλώσεις, διαθεματικές διδασκαλίες, παρουσιάσεις καινοτόμες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως την εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ. Κάποιοι όμως επιδιώκουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες. Ίσως επειδή στην Αυστρία η κυβερνώσα Ακροδεξιά κατάργησε πρόσφατα το 8ωρο…. Ίσως επειδή ονειρεύονται ένα ζοφερό μέλλον πολιτικής καταπίεσης χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει ούτε στους νοσταλγούς του φασισμού που σήμερα πανηγυρίζουν μαζί τους, γράφοντας από κοινού με τους συντάκτες της ανακοίνωσης μια μαύρη και ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης

«Δεν ξεχνώ, ποτέ πια φασισμός!»

#ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ #ΕΛΛΑΔΑΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΤΙΚΑΚΟΜΜΑΤΑ