δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

10 χρόνια φυλάκιση σε καθαρίστρια για πλαστό απολυτήριο Δημοτικού


Άλλο ένα έγκλημα πατάχθηκε. Μπορούμε πια να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η ανομία καταπολεμήθηκε.

Το πενταμελές εφετείο Λάρισας καταδίκασε και επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 χρόνων, σε μία 53χρονη γυναίκα από το Βόλο η οποία εργάζονταν για περίπου 20 χρόνια ως καθαρίστρια σε δημόσιο παιδικό σταθμό και για να τα καταφέρει χρησιμοποίησε πλαστό απολυτήριο Δημοτικού.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε απασχολήσει έντονα όλη την χώρα το 2016, όταν έγινε γνωστό ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει, σε πρώτο βαθμό, την καθαρίστρια σε 15 χρόνια κάθειρξης για πλαστογραφία και απάτη.

Σύμφωνα με όσα κατηγορείτο και έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια των δύο δικαστηρίων η 53χρονη πήγε στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούσε και πήρε ένα πιστοποιητικό. Αυτό έγραφε επάνω πως είχε φοιτήσει την Ε’ Τάξη, όμως αυτή σύμφωνα με το δικαστήριο, το άλλαξε και το έκανε Στ’ Τάξη. Με αυτή την πράξη της «απέκτησε» τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού που προκηρύχτηκε από το τότε Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το, τότε, ΔΣ του Σταθμού παραπλανήθηκαν και τη διόρισαν από το 1996. Από τότε μέχρι και τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πράξη της, καταβλήθηκαν μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για τα οποία η υπεράσπιση τόνισε πως «τα εργάστηκε αυτά τα χρόνια» ενώ προστέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της εργατικής της θητείας στη συγκεκριμένη θέση όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ζήλο και αφοσίωση προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικές εκθέσεις.

Λόγω της αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης, η 53χρονη γυναίκα είχε την δυνατότητα να διατηρήσει την ελευθερία της.

Τις προηγούμενες μέρες, όμως, ανακοινώθηκε, ότι κρίθηκε ένοχη για την απάτη, καθώς η πλαστογραφία παραγράφηκε.

Έτσι η ποινή έφτασε στα 10 χρόνια κάθειρξης.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η γυναίκα ανέφερε ότι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και συνέχισε:

«Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα το παραδέχομαι όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω»...

Ακόμα στο δικαστήριο αναφέρθηκε έντονα στα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο και είπε πως ο διορισμός της πίστευε πως θα της έδινε μια λύση.

Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο «μια δεύτερη ευκαιρία», κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η γυναίκα δεν έχει ούτε καράβια, ούτε έχει κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα, ούτε έχει αφήσει απλήρωτους εργαζομένους, καταπατώντας τα δικαιώματά τους.

Εκεί μόνο βρίσκονται οι δεύτερες ευκαιρίες.

Για την δικαιοσύνη είναι ασυγχώρητο, απ’ ότι φαίνεται, να πλαστογραφηθεί ένα απολυτήριο δημοτικού, ώστε να απολαύσει τα προτερήματα του να δουλέψει για όλη της τη ζωή μία γυναίκα ως καθαρίστρια.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ