δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ρατσιστής οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβασε προσφυγόπουλα από το λεωφορείο


Εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ρατσισμού σε βάρος τριών ανήλικων προσφύγων, καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης προσφύγων σημειώθηκε, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τρία ανήλικα προσφυγόπουλα και έναν ρατσιστή οδηγό του ΟΑΣΘ.

Όπως καταγγέλλεται το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.

Τότε τρεις ανήλικοι πρόσφυγες από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, ανέβηκαν από τη στάση «Αγορά» στο αστικό λεωφορείο της γραμμής «56» με κατεύθυνση προς Παλαιόκαστρο, προκειμένου να πάνε σε προπόνηση kung fu, που παρακολουθούν συστηματικά.

Ο οδηγός του αστικού λεωφορείου άρχισε να κοιτάζει επίμονα και με αγένεια τα τρία προσφυγόπουλα και, πριν συνεχίσει το δρομολόγιο, ζήτησε από τα παιδιά να κατέβουν από το λεωφορείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ ο οδηγός τους είπε: «Κατεβείτε και πάρτε το επόμενο».

Στη συνέχεια, τα παιδιά ήρθαν σε δύσκολη θέση και έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο ρατσιστής οδηγός και αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο.

Ο οδηγός δεν ρώτησε καν εάν τα παιδιά έχουν εισιτήριο. Εξάλλου, η ΑΡΣΙΣ εφοδιάζει τους πρόσφυγες που υποστηρίζει με κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οπότε δεν θα προέκυπτε σε καμία περίπτωση ζήτημα πληρωμής, όπως αναφέρει η καταγγελία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η συντονίστρια της δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, Ίριδα Πανδίρη, ανέφερε ότι τα παιδιά είναι ακόμη σε άσχημη κατάσταση και αισθάνονται ντροπιασμένα.

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «έχουμε πολλά μικρά φαινόμενα σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και αναγκαστήκαμε να το δημοσιοποιήσουμε γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και γενικά όλους τους ανθρώπους από αυτές τις συμπεριφορές».

Ακόμα η ΑΡΣΙΣ, τονίζει:

«Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον και οι ξενώνες της ΑΡΣΙΣ αποτελούν τον πρώτο ασφαλή σταθμό. Η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλεί στα προσφυγόπουλα αισθήματα ντροπής, φόβου και αποκλεισμού, ενώ αντίκειται στο νόμο 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Τέλος, η ΑΡΣΙΣ, κάνει έκκληση για το αυτονόητο.

Απευθύνει έκκληση, λοιπόν, προς το προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν τα προσφυγόπουλα με σεβασμό και όρους ισοτιμίας...

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, ανέφερε ότι το θέμα ερευνάται και έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις αν χρειαστεί: «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε νέο πολιτισμό στους οδηγούς και τους ελεγκτές και μαζί με το επιβατικό κοινό να καλλιεργήσουμε την κοινωνική συνευθύνη».

#ΜΜΜ #ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ