δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μπλεγμένοι Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Αβραμόπουλος, Βορίδης στο σκάνδαλο «Ερρίκος Ντυνάν»


Ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου, δικάζεται για την υπόθεση μίζας ύψους 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από την εταιρεία Hospitalia International για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα, που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» και σύμφωνα με αυτό, στην υπόθεση εμπλέκονται Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Αβραμόπουλος και Βορίδης.

Πιο συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που βρέθηκαν τα κρυμμένα στοιχεία σε γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ, πίσω από γυψοσανίδα, παραδόθηκε στους επικεφαλής των κομμάτων που είναι μέλη της Επιτροπής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της υγείας για τα έτη 1997-2014 και αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν».

Το 136σέλιδο πόρισμα, αποδίδει ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας: Άδ. Γεωργιάδη, Ανδρ. Λοβέρδο, Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Βορίδη.

Όπως αναφέρεται, προκύπτουν περιπτώσεις διαπλοκής ανάμεσα στον άλλοτε πρόεδρο του νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνη, και μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων που κυβέρνησαν, αλλά και επιχειρηματικών κύκλων.

Για τους Λοβέρδο και Γεωργιάδη αναφέρεται ότι «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».

Για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Α. Γεωργιάδη, οι βουλευτές της πλειοψηφίας αναφέρουν:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδο, αναφέρουν:

«Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».

Ακόμα, στο πόρισμα σημειώνονται τα εξής:

«Οι διεξοδικώς αναλυθείσες πρακτικές των Κυβερνήσεων και των Υπουργών Υγείας αναφορικώς με το Νοσοκομείο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ" ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Α. Μαρτίνη (ως Προέδρου του Ε.Ε.Σ. και του Κ.Ι.Ε.Ν. [Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν]), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη χωρίς τον εκ του νόμου υποχρεωτικό κρατικό έλεγχο στο Ίδρυμα, αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά "προστατευόμενα" από υψηλά ισταμένους, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του Δ.Σ. - ακόμη και στους ορισθέντες από τους Υπουργούς Υγείας εκπροσώπους του Κράτους κ.ά.).

Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν "αποτυπώματα" και "ίχνη". Ασφαλώς συνιστούν διαφθορά, επί παραδείγματι, οι αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά "προστατευόμενα" από υψηλά ισταμένους. Ασφαλώς συνιστά διαφθορά η παντί τρόπω επιδιωχθείσα και επιτευχθείσα περιέλευση του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Φυσικά, ο Μαρτίνης υποστηρίζει πως δεν έκλεψε και δηλώνει πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

«Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αρχίζει αυτή η δίκη. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το εάν είμαι ένοχος ή όχι. Θα καταδειχθεί ότι ούτε παραπλάνησα ούτε έκλεψα».

Γεωργιάδης: «Για τα σκουπίδια το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν»

Ο Α. Γεωργιάδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», όπου υποστήριξε ότι είναι για τα σκουπίδια το πόρισμα για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

#ΑΔΩΝΙΣΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ #ΣΚΑΝΔΑΛΑ