δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Jumbo, η κομπίνα είμαστε εμείς!


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα νέο εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας.

Το Jumbo και η Εθνική Τράπεζα είναι δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας και το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται ήρθε να προστεθεί σε εκείνο της Folli Follie, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως έχουν τα πράγματα με τους κολοσσούς στην Ελλάδα.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και στη χώρα από την εμπλοκή του Έλληνα τέως αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.

Προηγουμένως, διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital contols, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ..

Η παραγγελία δόθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα «με την προοπτική να τεθούν επί τάπητος οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι κινέζικες αρχές, ο Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS!

Ωστόσο, όσο πραγματοποιούνταν οι πωλήσεις ακινήτων, στην Κίνα ήρθαν τα capital controls, που με απλά λόγια σημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές ήταν παράνομες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγοραστές «φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» (και των προνομίων της)».

Η Εθνική Τράπεζα και το Jumbo, έσπευσαν να απομακρύνουν τους εμπλεκόμενους.

Την ώρα που στη χώρα ξέσπασε σάλος για τις παράνομες δραστηριότητες, η διοίκηση του Jumbo αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή της εταιρείας στην υπόθεση και ισχυρίζεται ότι αφορά προσωπική δραστηριότητα του Παπαευαγγέλου.

Πιο αναλυτικά, «διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Ειδικότερα, η διοίκηση αναφέρει τα εξής:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

#ΣΚΑΝΔΑΛΑ