δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η Βραζιλία που αντιστέκεται στον φασισμό!


Ήδη από την εκλογή του Μπολσονάρο, την περασμένη Κυριακή ξεκίνησαν από πλευράς του, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακραίες δηλώσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, μετά την εκλογή του, μίλησε για τα όσα σκοπεύει να κάνει.

Αρχικά, δήλωσε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες του είναι να χαλαρώσει τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην χώρα του, σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια να αντιμετωπίσει «την επιδημία ανθρωποκτονιών που την περασμένη χρονιά στοίχισε τη ζωή σε 64.000 ανθρώπους».

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι έχει φτάσει η στιγμή να εγκαταλείψει η Βραζιλία την «πολιτικώς ορθή πλάνη» ότι θα γίνονταν λιγότερα εγκλήματα αν κυκλοφορούσαν λιγότερα όπλα.

Ο φασίστας νεοεκλεγείς πρόεδρος, ανέφερε επιπλέον ότι:

«Δεν θα γινόντουσαν καλύτερα τα πράγματα. Αν αυτή τη στιγμή υπήρχαν στο στούντιο, τρεις τέσσερις οπλισμένοι άνδρες, θα ήμουν ήσυχος ότι δεν θα έμπαινε κάποιος ψυχάκιας για να επιχειρήσει κάτι κακό.

Διερωτώμαι: Γιατί ένας φορτηγατζής να μην έχει το δικαίωμα να οπλοφορεί; Σκεφτείτε το, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του. Σταματάει σε ένα βενζινάδικο να κοιμηθεί λίγο, και όταν ξυπνάει το επόμενο πρωί λείπει η ρεζέρβα του» είπε χαρακτηριστικά, ενθαρρύνοντας εμμέσως στους πολίτες να ρίχνουν στο... ψαχνό, ακόμα και σε περίπτωση κλοπής.

Τα όπλα δεν προστατεύουν μόνο τη ζωή ενός ανθρώπου, προστατεύουν και την ελευθερία του».

Πολλοί υποστηρικτές του, γνωρίζοντας τις απόψεις του περί οπλοκατοχής, βγήκαν στους δρόμους κρατώντας χάρτινα και πλαστικά όπλα...

Επιπλέον, ο νοσταλγός της δικτατορίας αναφέρθηκε στα fake news, απειλώντας με κυρώσεις μεγάλα δίκτυα της χώρας που θεωρεί ότι «παραποιούν την πραγματικότητα».

Μάλιστα, αρνήθηκε να αποσύρει απειλές που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με ποινική δίωξη εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων από τον χώρο της αριστεράς, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις.

Μετά την εκλογή του Μπολσονάρο, επικράτησε τρόμος στους δημοκράτες της χώρας.

Στη συνέχεια, όμως, και μετά το πρώτο μούδιασμα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες σε πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Πόρτο Αλέγκρε και το Ρεσίφε, με χιλιάδες διαδηλωτές να στέλνουν μήνυμα κατά του φασισμού.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές με την παρουσία τους στους δρόμους, επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές ότι θα αντισταθούν σε κάθε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ότι θα δώσουν μάχη, ώστε να προστατευτούν οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν και γράφτηκαν σε τοίχους και πλακάτ, ήταν:

«Κανείς δεν τα παρατάει», «Όχι αυτός», «Αν απειλήσεις την ύπαρξή μου, τότε θα αντισταθώ», «Φασιστικό γουρούνι», «Νεο-Ναζί Όχι!», «Δικτατορία ποτέ ξανά!» κ.α.

#ΒΡΑΖΙΛΙΑ #ΒΡΑΖΙΛΙΑΒΙΑ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΤΙΚΑΚΟΜΜΑΤΑ