δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές...


Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε σήμερα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, το ζεύγος Παπαντωνίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου μεταφέρθηκε στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, την γνωστή «VIP», και η Σταυρούλα Κουράκου στην πτέρυγα γυναικών.

Το ζεύγος κρίθηκε προφυλακιστέο προσωρινά, χθες το βράδυ, μετά τις πολύωρες απολογίες τους ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς, με απόφαση των ανακριτών και του εισαγγελέα.

Η υπόθεση αφορά στην νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως «δωράκι» κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατηγορίες, έλαβαν «δώρα» για να προωθήσει ο Παπαντωνίου «την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν».

Η διαδικασία της απολογίας ξεκίνησε την Δευτέρα το πρωί για τον Παπαντωνίου, και ολοκληρώθηκε την Τρίτη αργά τη νύχτα για την σύζυγό του.

Κατά την απολογία τους, και οι δύο, αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες για δωροδοκία και παράνομη νομιμοποίηση πληρωμών του Δημοσίου.

Το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, ήταν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ως κατηγορούμενος και ένας μηχανικός, ο οποίος απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Μετά την απόφαση των ανακριτών, ο Παπαντωνίου, κατά την αποχώρησή του, δήλωσε:

«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Το αξιοσημείωτο, είναι ότι δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση πια, ότι χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια από την υπογραφή της κύριας σύμβασης και αυτής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, για να απαγγελθούν κατηγορίες στον υπουργό Άμυνας του 2001-2004 για την νομιμοποίηση εσόδων που φέρεται να έλαβε από παράνομες αμοιβές.

15 χρόνια για να αποδοθεί μια άδικη δικαιοσύνη.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι θα γίνει ότι έγινε και με τους προηγούμενους.

Θα χαρεί ο κόσμος, θα πανηγυρίσει, θα πιστέψει στην «απονομή δικαιοσύνης», θα μείνουν για λίγο μέσα και θα βγουν έξω χωρίς να έχουν επιστρέψει δεκάρα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

«Για τους Παπαντωνίου η φυλακή δεν είναι δικαιοσύνη. Πάρτε τους όλην τη περιουσία. Για κάτι τέτοια καθάρματα η φτώχεια είναι η κόλαση, όχι το κελί».

Η παραπάνω πρόταση μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Όμως ούτε αυτό αρκεί.

Για να πολεμηθεί στη ρίζα της η διαφθορά, δεν αρκεί να στοχεύουμε μόνο τα «τέρατα».

Ο στόχος είναι το σύστημα που τα γεννά.

#ΠΑΣΟΚ #ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ #ΞΕΠΛΥΜΑΧΡΗΜΑΤΟΣ #ΦΥΛΑΚΕΣ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ