δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Σύλληψη κοπέλας- μουσικού του δρόμου στη Θεσσαλονίκη


Την Κυριακή η αστυνομία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, συνέλαβε μία νεαρή κοπέλα- μουσικό του δρόμου, με την κατηγορία της επαιτείας.

Μάλιστα, ακολούθησε και μήνυση εναντίον της.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΜΕ), το οποίο καλεί σε διαμαρτυρία απέναντι από τον Λευκό Πύργο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Ζερβουδάκης με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια καταδίκασε την σύλληψη.

Ο ίδιος έγραψε ότι «την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης πια για το θέμα της επαιτείας στη βουλή» και σημείωσε ότι «ο ΣΜΒΕ θα σταθεί στο πλευρό της συλληφθείσας μουσικού».

Η ανάρτησή του:

«Απαράδεκτη η χθεσινοβραδυνή σύλληψη, προσαγωγή και στη συνέχεια ΜΗΝΥΣΗ από πλευράς των αστυνομικών οργάνων σε βάρος της μουσικού του δρόμου....ξανά για επαιτεία.Στην καρδιά της πόλης στην Αριστοτέλους! Στην ουσία "διώκεται" ο πολιτισμός. Η αστυνομία "υπερθεματίζει" στην αναλγησία. ΝΤΡΟΠΗ. Δεν δέχτηκαν καν να μιλήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας! Τέτοιοι χειρισμοί δεν ευνοούν τον διάλογο με ένα νόμιμο ιστορικό σωματείο της πόλης, για ένα τόσο σοβαρό και φλέγον ζήτημα για τους μουσικούς της πόλης και όχι μόνον. Ζήτημα που αφορά ακόμη και την επιβίωση κάποιων ανθρώπων. Την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης πια για το θέμα της επαιτείας στη βουλή. Ο ΣΜΒΕ θα σταθεί στο πλευρό της συλληφθείσας μουσικού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΜΒΕ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει κατατεθεί υπόμνημα στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με σκοπό την απαλοιφή της διάταξης που χαρακτηρίζει ως «επαίτες» τους μουσικούς του δρόμου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Άποψη του συλλόγου μας είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΟΥ. Σε μια εποχή παρατεινόμενης κρίσης, πολλοί νέοι αλλά και παλαιότεροι μουσικοί, ασκώντας την τέχνη τους με αξιοπρέπεια, βιοπορίζονται εν μέρει από την ανταπόδοση του κοινού στις υπηρεσίες τους. Το βάρβαρο αστικό τοπίο εξανθρωπίζεται με την παρουσία αυτών των ανθρώπων. Όποιος πραγματικά διαθέτει την κοινωνική ευαισθησία αλλά και το πολιτικό σθένος, θα πρέπει να σκύψει με σεβασμό στο θέμα κι όχι να αναζητά διοικητικές λύσεις καταστολής. Φυσικά στις περιπτώσεις όπου διαταράσσεται η κοινή ησυχία η παραβιάζονται οι διατάξεις περί ηχορύπανσης, ισχύει αυτό που λέει ο νόμος και ισχύει για όλους τους πολίτες».

Ακόμη, οι μουσικοί Βορείου Ελλάδας υπογράμμιζαν πως: «Δεν αποδεχόμαστε επίσης την κατηγορία περί κατάληψης δημόσιου χώρου (1 τ.μ.) αλλά ούτε και την ψευδεπίγραφη αιτία της ....μη απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων από τους μουσικούς αυτούς!!! Το έχουμε ξαναπεί σαν σύλλογος ότι δεν μπορεί να μπει ταμειακή μηχανή στα κάλαντα!».

Το κάλεσμα του ΣΜΒΕ:

«Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Β.Ε) διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24/10/ 2018 στις 12 η ώρα το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους (απέναντι από το Α.Τ. Λευκού Πύργου).

Αφορμή η σύλληψη, προσαγωγή και μήνυση για ΕΠΑΙΤΕΙΑ μουσικού που ασκούσε την τέχνη του στον δρόμο.

Καλούνται ΟΛΟΙ οι μουσικοί, με τα όργανά τους στην ΣΙΩΠΗΡΗ ειρηνική μας διαμαρτυρία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΙΤΕΙΑ

Σ.Μ.Β.Ε 22/10 2018»

Υπενθυμίζεται, ότι παρόμοια διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί από μουσικούς στην παραλία της Θεσσαλονίκης πριν από δύο χρόνια.

Αφορμή της διαμαρτυρίας τότε είχαν σταθεί οι προσαγωγές μουσικών από την αστυνομία, όταν είχαν αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατάληψη δημοσίου χώρου και μη πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ.

#ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ