δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νιγηρία: 55 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων


Παρόλο που διανύουμε το 2018, οι σφαγές εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισμού, δεν έχουν σταματήσει στον πλανήτη.

Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με περίπου 200 εκατομμύρια κατοίκους, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την δημογραφική έκρηξη, εκτός από τα προφανή προβλήματα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Χθες, Σάββατο, ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ανακοίνωσε ότι εν μέσω βίαιων επεισοδίων στη βόρεια Νιγηρία, σκοτώθηκαν πενήντα πέντε άνθρωποι.

Οι 55 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους αυτή την εβδομάδα, καθώς ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια.

Σε αυτά συμμετείχαν κυρίως νεαρά άτομα, στην πολιτεία Καντούνα.

Η περιοχή της Καντούνα βρίσκεται στην κεντρική ζώνη της Νιγηρίας και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, εκεί «συναντιούνται» ο μουσουλμανικός βορράς και ο χριστιανικός νότος.

Η περιοχή αποτελεί εστία συχνών εντάσεων ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες και φυλές, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του θρησκευτικού φανατισμού.

Τους τελευταίους μήνες, είχαν πληθύνει οι εντάσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, γεγονός που δεν μπορούσε να ελεγχθεί πια.

Έτσι, αυτή τη φορά τα πράγματα ξέφυγαν τόσο, ώστε προκλήθηκε αιματοκύλισμα με 55 νέους ανθρώπους νεκρούς, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Πολιτείας να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Παρασκευή και μέχρι νεοτέρας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανάμεσα σε μουσουλμάνους της φυλής Χάουσα που διακινούν εμπορεύματα και χριστιανούς της εθνοτικής ομάδας Αντάρα, με αφορμή μια διένεξη για την πρόσβαση στην αγορά της Κασουάν Μαγκάνι, πόλης που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Καντούνα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας.

Αρχικά, υπήρξαν αναφορές για 2 νεκρούς χριστιανούς, όμως τα πράγματα ηρέμησαν και έμοιαζε η ένταση να μένει εκεί.

Στην συνέχεια, όμως, Πέμπτη προς Παρασκευή, νεαροί χριστιανοί προχώρησαν σε αντίποινα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας και πυρπόλησαν πολλά σπίτια.

Η προεδρία της Νιγηρίας δημοσιοποίησε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρεται:

«Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδικάζει τα νέα διακοινοτικά βίαια επεισόδια στην Κασουάν Μαγκάνι, στην Πολιτεία Καντούνα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 55 ανθρώπους.

Οι συχνές αιματοχυσίες οι οποίες οφείλονται σε παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να λυθούν ειρηνικά είναι ανησυχητικές.

Καμιά κουλτούρα ή θρησκεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την περιφρόνηση για τον ιερό χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής».

Σε παρόμοια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους ακόμα 10 άτομα, ενώ εκατοντάδες σπίτια πυρπολήθηκαν, τον περασμένο Φεβρουάριο.

#ΑΦΡΙΚΗ #ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ #ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ