δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μπάτσος σε ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια: «Άι γαμ... σκατόγρια»


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν σκηνές ντροπής και αποτροπιασμού, που κατέγραψε ο φακός της ιταλικής τηλεόρασης του RAI tg2, από το στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια.

Το ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi, που θα προβληθεί σήμερα στην ιταλική κρατική τηλεόραση, στις 00.15 (ώρα Ελλάδας) με τίτλο «Παγιδευμένοι στο νησί», παρουσιάζει φρικτές εικόνες από το κολαστήριο της Μόριας, ενώ ακολουθεί την πορεία των προσφύγων στα Βαλκάνια..

Μπάτσοι καθυβρίζουν και επιτίθενται σε ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες...

Συγκεκριμένα, σοκάρει το περιστατικό που κατέγραψε ο φακός, κατά το οποίο ένας μπάτσος βρίζει χυδαία ηλικιωμένη πρόσφυγα που στεκόταν στην ουρά για φαγητό, χωρίς να προλάβει να πάρει μερίδα.

Η ακριβής διατύπωση:

«Άι γαμήσου! Άι γαμήσου! Σκατόγρια. Σαύρα, ε σαύρα. Θα στο βάλω στον κώλο σου αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια»...

Το «αυτό» είναι το μπαστούνι της ηλικιωμένης γυναίκας, το οποίο άρπαξε από τα χέρια της και το πέταξε.

Τα όσα απίστευτα εκτυλίσσονται, γίνονται μπροστά στα μάτια άλλων μπάτσων, οι οποίοι φυσικά παρακολουθούν αμέτοχοι.

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία αναφέρεται:

«Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση.

Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών».

Δηλώσεις προσφύγων στο ντοκιμαντέρ:

«Η ευτυχία για μένα είναι να βγούμε από το στρατόπεδο της Μόριας και να καλέσω τη μητέρα μου και να της πως ότι είμαι καλά» (Αμίν, 16 ετών, Σύριος πρόσφυγας παγιδευμένος στη Λέσβο)

«Υπάρχουν παιδιά σε κάθε σκηνή, προσπαθούμενα διασχίσουμε τα σύνορα και εάν η αστυνομία μας πιάσει, μας στέλνει πίσω και κοιμόμαστε εδώ. Μπαμπά, σε ποια χώρα θα πάμε μετά τη Βοσνία;» (Σατίς, 10 ετών, Αφγανός, έφτασε στο Μπιχάτς μετά από ταξίδι τριών ετών)

Σε διαθεσιμότητα ο μπάτσος του περιστατικού στη Μόρια- ΕΔΕ για τους τέσσερις

Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο που εμφανίζονται τέσσερις μπάτσοι να συμπεριφέρονται χυδαία σε πρόσφυγες, ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, ενώ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Ο ένας εκ των τεσσάρων που εμφανίζεται να βρίζει αισχρά την γυναίκα τίθεται σε διαθεσιμότητα.

#ΜΟΡΙΑ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ