δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργάτες της COSCO!


Oι εργάτες της COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά πέτυχαν την ένταξή τους κι επίσημα, με υπουργική απόφαση, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Την περασμένη Δευτέρα, ο ΕΦΚΑ κοινοποίησε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ εντάσσονται στα ΒΑΕ.

Η νίκη αυτή ήρθε ύστερα από κινητοποιήσεις, απεργίες και συνεχιζόμενους αγώνες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το σωματείο των εργαζομένων: «Δείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν σηκώσουμε το κεφάλι, όταν παλεύουμε οργανωμένα χωρίς να μας καταβάλει η απογοήτευση και η μοιρολατρία».

Μάλιστα, το σωματείο αναφέρει ότι αυτή η πρώτη κατάκτηση είναι δύναμη για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στη “COSCO”- PCT- DPORT για υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώσει συνολικά τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η νίκη αυτή, όμως, αποτελεί κάτι σημαντικότερο, από την ίδια την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αποτελεί απόδειξη ότι όταν οι εργάτες ενωθούν και οργανωθούν, μέσα από αγώνες και συλλογικές διαδικασίες μπορούν να πετύχουν τις μεγαλύτερες νίκες.

Νίκες ακόμα και απέναντι στα μεγαλύτερα θηρία που καρπώνονται την εργασία τους, κόντρα στις κυβερνήσεις, τις εταιρίες, τα δικαστήρια και κάθε λογής μηχανισμούς αυτού του σάπιου συστήματος.

Ακόμα, η νίκη αυτή αποτελεί παράδειγμα προς τους υπόλοιπους εργάτες, τους οποίους έχει καταβάλει η απογοήτευση, ώστε να πάρουν κι εκείνοι τα πράγματα στα χέρια τους και να αρχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους, τη ζωή τους, το μέλλον τους.

Η νίκη αυτή είναι μία νίκη απέναντι στην απογοήτευση και την αδράνεια.

Όμως, σε καμία περίπτωση η νίκη αυτή δεν πρέπει να εφησυχάσει, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει εφαλτήριο βήμα για κλιμάκωση του αγώνα, όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε όλους τους κλάδους εργασίας.

Όπως αναφέρει η ΕΝΕΔΕΠ στην ανακοίνωσή της:

«Συνάδελφοι αποδείξαμε πως κόντρα σε λυτούς και δεμένους, κόντρα στο μονοπωλιακό όμιλο της “COSCO” – Dport – εργολάβους και ΣΕΒ, κόντρα στους απεργοσπάστες και εργοδοτικά σωματεία που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία, κόντρα σε δικαστήρια και κατασταλτικούς μηχανισμούς, κόντρα στα ΜΜΕ που διαβάλανε με κάθε τρόπο τον απεργιακό μας αγώνα, εμείς τα καταφέραμε. Αποτέλεσμα που οφείλεται στη δική μας συμμετοχή μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνεχείς συσκέψεις, με ανταλλαγή απόψεων βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί και πιο ώριμοι για τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Από την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργαζόμενους και φορείς από όλη τη χώρα αλλά και διεθνώς αντλούμε δύναμη για τις νέες μάχες που θα δώσουμε.

Αυτή η πρώτη κατάκτηση είναι δύναμη για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στη “COSCO”- PCT- DPORT για υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώσει συνολικά τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Δείξαμε ποια είναι η πραγματική μας δύναμη όταν είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο μας.

Δείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν σηκώσουμε το κεφάλι, όταν παλεύουμε οργανωμένα χωρίς να μας καταβάλει η απογοήτευση και η μοιρολατρία.

Ξενυχτήσαμε, ηλιοκαήκαμε, διψάσαμε στις απεργίες αλλά τα καταφέραμε. Κυρίως αποκτήσαμε τη δική μας πείρα για το πως κερδίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων η οποία μας δείχνει περίτρανα πως μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε.

Πρέπει να καταλάβουμε πως ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και με αναποδιές απέναντι σε ένα τεράστιο μονοπώλιο όπως η COSCO με τους μηχανισμούς που διαθέτει αλλά μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Συνάδελφοι τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την κατάκτηση για την ικανοποίηση και των υπόλοιπων δίκαιων αιτημάτων μας όπως η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, οδηγό, χειριστή να γυρίσει την πλάτη στο ξεπουλημένο εργοδοτικό «Συνδικάτο», να δώσει δύναμη στη δύναμη του και να ενισχύσει το μοναδικό Σωματείο που παλεύει για το δίκιο του εργάτη την ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. , να κάνουμε το Σωματείο μας επιτελείο μάχης που θα συμμετέχουν όλοι οι εργάτες.

Η απεργία στις 8 Νοέμβρη είναι σταθμός για εμάς, είναι ημέρα Πανεργατικής Απεργίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα γίνει τις επόμενες ημέρες να πάρουμε απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ και συμμετοχή στην απεργία. Απεργία που θα έχει σαν επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για όλα τα Σωματεία τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.»

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #COSCO