δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μπορεί ο Κοτζιάς να παραιτήθηκε, αλλά ευτυχώς τον Καμμένο δεν τον «κουνάει» κανείς


Παραιτήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δυσαρεστημένος με τον Τσίπρα ο οποίος δεν τον υπερασπίστηκε όταν ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε στο υπουργικό συμβούλιο πως είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Η κόντρα Καμμένου- Κοτζιά ξεκίνησε με την διαμαρτυρία Κοτζιά για τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, για την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν ακολούθησε την πολιτική της κυβέρνησης για το ζήτημα και υπηρετεί δική του ξεχωριστή γραμμή.

Ο Κοτζιάς, συγκεκριμένα, θεώρησε ότι ο Καμμένος δεν ακολουθεί την «εθνική γραμμή» και ασκεί δική του εξωτερική πολιτική.

Στη συνέχεια ο Κοτζιάς ζήτησε σαφή και άμεση στήριξη από τον πρωθυπουργό, κάτι που επί της ουσίας δεν έγινε ποτέ.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι όποιος δεν συμφωνεί με την κυβερνητική γραμμή είναι ελεύθερος να αποχωρήσει, γεγονός που όπως φαίνεται ξεχείλισε το ποτήρι, με τον Κοτζιά από το πρωί να απειλεί με παραίτηση, η οποία τελικά ήρθε.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα, καθώς ουσιαστικά ο Τσίπρας κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε Καμμένο και Κοτζιά, επιλέγοντας τον πρώτο, χωρίς να έχουμε ξεκάθαρες δηλώσεις και εξηγήσεις για το σκεπτικό του πρωθυπουργού.

Πολύ πιθανό είναι, η επιλογή του Τσίπρα να έχει να κάνει με την στήριξη των ΑΝΕΛ, ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση και απλά θυσίασε τον Κοτζιά αντ’ αυτού.

Παρόλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση δεν δείχνει την διάθεση να τα απαντήσει.

Η εξήγηση σχετικά με την στήριξη των ΑΝΕΛ, φυσικά δεν αρκεί, όταν «θυσιάζεται» ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο τυγχάνει να είναι και εκλεκτός των ΗΠΑ.

Και κυρίως που «πατάει» ο Καμμένος, ώστε να επιλέγεται αντί του Κοτζιά και να δέχεται τόση στήριξη, όταν εκείνος κάνει «του κεφαλιού του» σε σχέση με τη γραμμή του Τσίπρα;

Όπως και να’ χει, η κυβέρνηση απέδειξε μία ακόμα φορά ότι είναι τσίρκο και δεν φροντίζει καν να «καλύψει» τις αντιφάσεις και τα ερωτήματα.

Ο Κοτζιάς αποφάσισε να κάνει την πρώτη δήλωση μετά την παραίτησή του μέσω τουίτερ, όπου έγραψε:

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ο Τσίπρας έκανε δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου δήλωσε ότι «δεν θα ανεχτεί πλέον καμία διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική».

Ολόκληρη η δήλωση Τσίπρα: «Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας. Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους, όπως προβλέπει η συμφωνία. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΝΕΛ #ΚΑΜΜΕΝΟΣ #ΤΣΙΠΡΑΣ