δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πρώτη μέρα σχολείο για τα προσφυγόπουλα στη Χίο! - Οι φασίστες στο περιθώριο!


Σήμερα ξεκίνησε η σχολική χρόνια για 40 προσφυγόπουλα στη Χίο, μακριά από τις ακραίες φωνές και αντιδράσεις.

Μαζί με το «πρώτο κουδούνι» ήρθαν και συμβολικές κινήσεις καλωσορίσματος από εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες!

Πέντε σχολεία της Χίου, όπου έχουν ιδρυθεί Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), υποδέχθηκαν σήμερα τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Τα σχολεία που θα λειτουργήσουν τα ΔΥΕΠ (Δομών υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) είναι το δημοτικό σχολείο Κάμπου, το 5ο Βαρβασίου, το 2ο Ευαγγελιστρίας, το 11ο στο κέντρο της πόλης και 4ο στην Τουρλωτή.

Υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες την δημοσιότητα είχε απασχολήσει ρατσιστικό εξώδικο κατά προσφυγόπουλων στη Χίο, από επιτροπή γονέων και κηδεμόνων μαθητών από σχολεία του νησιού, κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων και λειτουργίας των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης εντός των πέντε σχολείων.

Το εξώδικο ήταν γεμάτο ρατσιστικές θέσεις ενώ η υποκριτική ευαισθησία που παρουσιαζόταν, δεν είχε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση όχι μόνο είναι απολύτως σεβαστό αλλά αποτελεί εκτός των άλλων υποχρέωση του κράτους να το κάνει πράξη χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ (...αρκεί να μην πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με τα δικά τους παιδιά!)

Αυτό, δηλαδή, που ζητούσαν είναι τα προσφυγόπουλα να κάνουν μόνα τους και απομονωμένα μάθημα σε δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Σχολείων (ΔΥΕΠ) εντός της ΒΙΑΛ και όχι σε σχολεία της Χίου.

Οι υπόλοιποι γονείς και εκπαιδευτικοί κατάφεραν τελικά να εκτοπίσουν από τις σχολικές μονάδες τους φασίστες και το μάθημα να ξεκινήσει κανονικά!

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστείδης Κελεπερτζής, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που τα προσφυγόπουλα μετά από καιρό μπορούμε να τα υποδεχτούμε και να τα αγκαλιάσουμε παιδαγωγικά στα σχολεία μας. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία έχουν από ένα δάσκαλο και ειδικότητες που θα κάνουν τα υπόλοιπα μαθήματα μέχρι τις 6. Τα παιδιά που είναι έτοιμα να φοιτήσουν λόγω του ότι τις τελευταίες μέρες προωθήθηκε σημαντικός αριθμός προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι 40. Όσα παιδάκια παίρνουν μετά το ΑΔΥΜ (αριθμός δελτίου υγείας μαθητή) και τα εμβόλια τους θα έρχονται μετά κανονικά στο σχολείο».

Ακόμα, η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Κάμπου κ. Αθηνά Πλακωτάρη, περίμενε τους τέσσερις καινούργιους μαθητές του σχολείου μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, κρατώντας στο χέρι ζωγραφιές άλλων μαθητών!

#ΕΝΤΑΞΗΠΡΟΣΦΥΓΩΝ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΧΙΟΣ