δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Βραζιλία - Εκλογές: Δεύτερος γύρος με φαβορί νοσταλγό της δικτατορίας


Νικητής του χθεσινού πρώτου γύρου στις προεδρικές κάλπες της Βραζιλίας αναδείχθηκε ο ακροδεξιός υποψήφιος, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αυτές οι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, θεωρούνται ίσως οι πιο πολωτικές μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος συγκέντρωσε το 46% των ψήφων, είναι νοσταλγός της δικτατορίας και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι «πρέπει να τουφεκιστούν όλοι οι αριστεροί...»

Μάλιστα και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του έχει προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις, καθώς αν και ιθαγενής, έχει μιλήσει για «λεύκανση της φυλής του» και «νωθρότητα των μαύρων».

Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πρώτου γύρου των εκλογών, ο ακροδεξιός υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε ποσοστό 46%, κατήγγειλε νοθεία στα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, που απέτρεψαν την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή..

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του νοσταλγού της δικτατορίας, που ήταν πεπεισμένοι πως επρόκειτο να επικρατήσει ήδη από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE φωνάζοντας «νοθεία».

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στο δεύτερο γύρο της 28ης Οκτωβρίου, όπου ο ακροδεξιός υποψήφιος θα αναμετρηθεί με τον αριστερό Φερνάντου Αντάτζι, καθώς δεν έφτασε κανείς το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται, ώστε να αποφευχθεί ο επαναληπτικός γύρος.

Ο Φερνάντο Αντάτζι συγκέντρωσε το 29,24%.

Μπροστά στην απειλή της ακροδεξιάς κυριαρχίας, ο Αντάτζι, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα.

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν, ώστε να αποτρέψουν τη νίκη του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση» και σημείωσε ότι σκοπός του είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα «μεγάλο πρόγραμμα για τη Βραζιλία», το οποίο θα είναι «βαθιά δημοκρατικό», θα επιδιώκει «κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Φερνάντο Αντάτζι, ήδη από σήμερα ξεκίνησε επαφές με σκοπό την συμμαχία.

Ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 12,5% των ψήφων, ερωτώμενος για το αν θα συνεργαστεί με τον Αντάτζι, απάντησε θα συνεχίσει να «μάχεται για τη δημοκρατία και εναντίον του φασισμού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το κάνει.

#ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΤΙΚΑΚΟΜΜΑΤΑ #ΒΡΑΖΙΛΙΑ