δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Βουλγαρία: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς


Η 30χρονη δημοσιογράφος από την Βουλγαρία βρέθηκε νεκρή το Σάββατο σε πάρκο της πόλης Ρούσε.

Η Βικτόρια Μαρίνοβα δολοφονήθηκε άγρια. Ο θάνατος της προήλθε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκεόργκι Γκεόργκιεφ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι το κινητό της, τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τα γυαλιά της και μέρος των ρούχων της έλειπαν.

Επιπλέον, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Μλάντεν Μαρίνοφ, ανέφερε ότι το θύμα βιάστηκε.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε ότι η φρικτή δολοφονία δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη δουλειά της.

Παρόλα αυτά η χρονική συγκυρία του εγκλήματος με την δημοσιογραφική έρευνα του θύματος είναι εξαιρετικά ύποπτη για το κίνητρο.

Η Βικτόρια Μαρίνοβα εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό TVN και πρόσφατα έκανε ρεπορτάζ μαζί με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας ότι εταιρείες συμβούλων εμπλέκονται με δημόσιες συμβάσεις σε χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα υποδομών, τα οποία διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

Η υπόθεση της διαφθοράς που ερευνούσε η Μαρίνοβα πήρε τεράστια έκταση, καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που δείχνουν ότι αναμεμιγμένοι ήταν γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί γνωστοί στη δημόσια ζωή της χώρας.

Μάλιστα, το θύμα, στις 30 Σεπτεμβρίου μετέδωσε στο κανάλι που εργαζόταν, συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές της υπόθεσης: τους Ντίμιταρ Στογιάνοφ και Ατίλα Μπίρο.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί για την έρευνα τους, γεγονός που είχε προκαλέσει διεθνή αντίδραση.

Οι αποκαλύψεις που επρόκειτο να κάνει η δημοσιογράφος το επόμενο διάστημα, σχετίζονταν με αποδεικτικά στοιχεία της μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένης διαφθοράς στα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, μυστικά βιβλία λογιστικής κατάστασης ενός δικτύου συμβούλων επιχειρήσεων που συνδέονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, έγγραφα για δεκάδες έργα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, επιλεγμένες δωροδοκίες πολιτικών, τη διαχείριση έργων και υποβολή εκθέσεων, την παροχή συμβουλών, την λεγόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έρευνα και εκτίμηση των επιπτώσεων, τη δημοσιότητα που συμφωνείται να δοθεί με δημοσιεύσεις στον Τύπο κα.

Η Βικτόρια Μαρίνοβα είναι η τρίτη κατά σειρά δημοσιογράφος που δολοφονείται μέσα σε ένα χρόνο, μετά την Δάφνη Γκαρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία.

Από χθες διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις απαιτούν την πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τα αίτια της δολοφονίας της 30χρονης, ενώ έχει ζητηθεί να συγκληθεί επειγόντως η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

#ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ #ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ