δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ρατσιστικό εξώδικο κατά προσφυγόπουλων στη Χίο


Επιτροπή γονέων και κηδεμόνων μαθητών από σχολεία της Χίου, έκανε εξώδικο κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων και λειτουργίας δομών υποδοχής και εκπαίδευσης εντός πέντε σχολείων του νησιού.

Στο εξώδικο αυτοαποκαλούνται ως «παγχιακή επιτροπή αγώνα» και κάνουν λόγο για 1.130 υπογραφές.

Στις υπογραφές, ωστόσο, που επισυνάπτονται στο εξώδικο, περιλαμβάνονται και άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά σε σχολεία της Χίου!!!

Το εξώδικο εστάλη στους διευθυντές των σχολείων, κοινοποιήθηκε με δικαστικούς επιμελητές στο υπουργείο Παιδείας και σε φορείς της εκπαίδευσης, στον αντιπεριφερειάρχη Χίου και στον δήμαρχο του νησιού, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου.

Μέσα από το απαράδεκτο αυτό κείμενο, ζητούν να παρίστανται εκπρόσωποι των γονέων στις συνεδριάσεις των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Το εξώδικο είναι γεμάτο ρατσιστικές θέσεις ενώ η υποκριτική ευαισθησία που παρουσιάζεται χτυπάει κόκκινο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση όχι μόνο είναι απολύτως σεβαστό αλλά αποτελεί εκτός των άλλων υποχρέωση του κράτους να το κάνει πράξη χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ (...αρκεί να μην πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με τα δικά τους παιδιά!)

Αυτό, δηλαδή, που ζητούν είναι τα προσφυγόπουλα να κάνουν μόνα τους και απομονωμένα μάθημα σε δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Σχολείων (ΔΥΕΠ) εντός της ΒΙΑΛ και όχι σε σχολεία της Χίου.

Μάλιστα, αναφέρουν πως η φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία θα επιβαρύνει τους άλλους μαθητές, θα αλληλοτροχοπεδούν την εκπαίδευση των παιδιών αυτών καθώς δεν γνωρίζουν ελληνικά και είναι πολυεθνικής προέλευσης, θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των σχολείων και στο σχολείο θα εισέρχονται ως συνοδοί και ως μαθητές άτομα με «μη πιστοποιημένο παιδαγωγικό προφίλ», κάνοντας λόγο για κινδύνους για κινδύνους από την ψυχική τους υγεία και αναφέροντας πως «είναι γνωστές οι συνεχείς αναφορές για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα των πληθυσμών αυτών».

«Σπέρνετε το μίσος στα σχολεία», απαντά η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ τάχθηκε «απέναντι στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές», ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες.

Ακόμα, καταγγέλλει την ρατσιστική τακτική της επιτροπής, που χρησιμοποιεί τα παιδιά για πολιτικά οφέλη και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απομονώσουν τις φωνές αυτές.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Ωστόσο, στο διάστημα που παραμένουν εδώ οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, διεκδικούμε αταλάντευτα το δικαίωμα στην εκπαίδευσή τους σε αποκλειστικά δημόσιες δομές, χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονιών να σταθούν όρθιοι και συνεπείς στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα και στην προσφορά απέναντι σε αυτά τα παιδιά, να αντιμετωπίσουν το ρατσιστικό δηλητήριο που έντεχνα κάποιοι καλλιεργούν.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αποκαλούμενη “παγχιακή επιτροπή αγώνα”, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί , μέσω των στελεχών της στα σχολεία, είτε είναι γονείς σε εκπαιδευτήρια, που θα φιλοξενήσουν ΔΥΕΠ, είτε όχι, τα οποία περιοδεύουν από συνέλευση γονέων σε συνέλευση, σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα, προωθώντας καρμπόν ερωτήματα για τους συλλόγους γονέων, του τύπου “συμφωνείτε ή όχι με την εκπαίδευση προσφύγων στο σχολείο μας”, βάζοντας στον προκρούστη της δημοκρατικοφάνειας και της κοσμοπολίτικης υποκρισίας, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών.

Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, για να πετύχει τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει.

Καλούμε τους γονείς και εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις τακτικές, να τις απομονώσουν, διεκδικώντας μαζί μας:

Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ), όσο και στους χώρους φιλοξενίας .

Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.

Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.

Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών.

Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής και αυτούς τους προοδευτικούς κοσμοπολίτες, που δεν είναι ρατσιστές, απλά δε θέλουν να βλέπουν… τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, απαιτώντας “καθαρά” σχολεία!».

«Τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών δεν θα πεταχτούν στο Καιάδα»

Την αντίδραση διευθυντή ενός εκ των σχολείων που βρίσκονται στο πρόγραμμα, Μάρκο Σκούφαλο, προκάλεσε το εξώδικο.

Ο Μάρκος Σκούφαλος, έκανε λόγο για δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, σε ανοιχτή επιστολή:

«Αγαπητοί κύριοι της αποκαλούμενης παγχιακής επιτροπής αγώνα.

Με αφορμή την εξώδική αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχός σας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα , σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ζητήματα για τα οποία δε λέτε ποτέ κουβέντα.

Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα φιλοξενίας στο σχολείο μας προσφυγόπουλων, τόσο εγώ όσο και ο σύλλογος διδασκόντων συναποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων είτε με τη στρατιωτική έννοια είτε με την οικονομική.

Η απόφασή μας αυτή πηγάζει όχι μόνο από τη δημοσιοϋπαλληλική μας ιδιότητα, που μας υποχρεώνει να υπακούσουμε στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποφάσεις της Πολιτείας, ασχέτως της ανακολουθίας της ή της πολιτικής της, αλλά πρωτίστως και κυρίως από τη συνείδησή μας , τις αρχές και αξίες μας ως εκπαιδευτικών, τους σκοπούς που πρέπει να διέπουν ένα σχολείο, γραπτούς και άγραφους, προκειμένου να υπερασπίσουμε το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση , ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητος.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που όλοι οι διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούμε να στήσουμε τα σχολεία μας στα πόδια τους, για να παράξουμε όσο το δυνατόν πιο άρτιο έργο και για τα δικά μας παιδιά και για τα προσφυγόπουλα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη αντίδραση από παραπληροφορημένους και φοβισμένους κυρίως γονείς, που έχει συγκεκριμένο καθοδηγητικό κέντρο τη δική σας αυτοαποκαλούμενη παγχιακή επιτροπή αγώνα, που είτε ως γονείς είτε ως στελέχη περιδιαβαίνετε τα σχολεία και με νομικίστικου τύπου έγγραφα, οργανώνετε τις συνελεύσεις στην κατεύθυνση της άρνησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ενώ πίσω από τα υπαρκτά προβλήματα που χρησιμοποιείτε, υποκρύπτεται ρατσιστικό μίσος.

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός της κατάστασης που έχετε δημιουργήσει, να αναστατώνετε τα σχολεία, να προσθέτετε προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, να διασύρετε τις ικανότητες των εκπαιδευτικών αν μπορούν να ελέγξουν τα αυτονόητα, να λέτε ψέματα ότι θα εισέρχονται συνοδοί στα σχολεία με μη πιστοποιημένο προφίλ, μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας κ.λπ. Να υπεισέρχεστε σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης, έχοντας πλήρη άγνοια για το τι γίνεται ή όχι.

Ο όγκος των υπογραφών, που απεστάλησαν σε όλα τα σχολεία, δεν αποτελεί τεκμήριο δικαιοπραξίας. Με υπογραφές και τεχνητές πλειοψηφίες – στω και αν γνωρίζω τους τρόπους της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας φόβου που τις συλλέξατε – δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά των παιδιών, κατακτημένα μέσα από δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεκάδες συρράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να γραφτούν έστω και αυτές οι κουτσουρεμένες διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, που ενσωματώθηκαν και στη νομοθεσία της χώρας μας.

Τέλος, βγάλτε από το νου σας ότι θα συνδιοικούμε τα σχολεία, επαναφέροντας τους πάλαι ποτέ επιθεωρητές με την μορφή των «ειδικών επιτροπών» που προσπαθείτε να επιβάλλετε.

Οι γονείς έχουν εκλεγμένα όργανα, με αυτά συνεργαζόμαστε, με αυτά διαφωνούμε και με αυτά θα πορευτούμε στους κοινούς αγώνες, από τους οποίους χρόνια τώρα ήσαστε απόντες, γιατί δεν σας ενδιέφεραν.

Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο, να αποτελεί ένα «λεκέ και στίγμα» στα δρώμενα του νησιού μας και στον πολιτισμό του, αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, έστω και αν είναι ευκολόπιστος γι΄ αυτό και προδομένος, δεν πρόκειται στο τέλος να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών».

#ΧΙΟΣ #ΠΑΙΔΕΙΑ #ΕΝΤΑΞΗΠΡΟΣΦΥΓΩΝ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΣΧΟΛΕΙΑ