δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Προκλητικοί και αμετανόητοι στα κανάλια οι ΜΓΔ


Το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Αντ1 ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών, όπου παραχώρησε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, για την βιαιότητα της αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Αρχικά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην στροφή των μέσων, τα οποία αναγκάζονται πια να μαζέψουν όλα όσα ισχυρίζονταν για μέρες.

Την χθεσινή μέρα το «Έθνος» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «Δεν μπήκε μέσα στο κατάστημα για να ληστέψει» και φιλοξενούσε μαρτυρία εργαζόμενης σε κατάστημα της περιοχής, η οποία αποκάλυψε ότι ο Ζακ προσπαθούσε να μπει σε όποιο κατάστημα μπορούσε.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο και τα ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως είναι τέτοια, ώστε ακόμα και κανάλια όπως ο ΑΝΤ1, αναγκάζονται να θίξουν το ζήτημα της αστυνομικής βίας στην περίπτωση, ακόμα και με αυτόν τον τρόπο.

Ο Δημοσθένης Πάκος, εμφανίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο θρασύς και αμετανόητος, αναφέροντας ότι στην προσπάθεια χειροπέδησής του ασκήσανε την απολύτως απαραίτητη βία...

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του ήταν οι ακόλουθες:

«Τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνουν οι συνάδελφοί μου».

«Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει».

«Οι συνάδερφοί μου έχουν ήδη καταδικαστεί με αυτά που ακούγονται. Μιλάνε για λιντσάρισμα, μιλάνε για αποτροπιασμό. Τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνουν οι συνάδελφοί μου. Στην προσπάθεια χειροπέδησής του ασκήσανε την απολύτως απαραίτητη βία».

Στην συνέντευξη τον ρώτησε ο Χατζηνικολάου, αν η «απολύτως απαραίτητη βία» ισχύει και για έναν άνθρωπο που είναι αιμόφυρτος, αναίσθητος και δεν απειλεί, ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών απάντησε: «Ξέρω ότι κάποιους θα τους ξενήσουν αυτά που λέω. Δεν θα τα πω για συντεχνιακούς λόγους. Θα τα πω γιατί είναι πραγματικότητα και δεν ανέχομαι, ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ, να δικάζονται οι συνάδερφοί μου από πριν. Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει».

Στη συνέχεια, ο Πάκος δεν απάντησε ουσιαστικά στις ερωτήσεις που του έκανε ο Χατζηνικολάου για τα σημεία του βίντεο όπου φαίνεται ένας αστυνομικός να κρατάει με γυμνά χέρια το «μαχαίρι - πειστήριο» και ένας άλλος να κλωτσάει τον Ζακ Κωστόπουλο.

«Είδα το βίντεο και τις φωτογραφίες 100 φορές. Ξαναλέω, γιατί είναι σαν να υπερασπιζόμαστε συνέχεια παρακρατική ομάδα και όχι επαγγελματίες αστυνομικούς, οι άνθρωποι αυτοί πήγαν και μέσα σε δευτερόλεπτα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς τώρα τα λέμε όλα εύκολα. Εκείνη την ώρα, μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να προστατεύοσυν τη ζωή τους, τους διερχόμενους και το άτομο που βρίσκεται σε παροξυσμό. Έχουμε συναδέρφους που πήγαν σε ανάλογα περιστατικά, γέμισαν αίματα και κάναν έξι μήνες να ακουμπήσουν τα παιδιά τους. Δεν μπορεί να υφίστανται αυτήν την κριτική. Χθες αυτή η ομάδα πιάσανε 40 κιλά ναρκωτικά. αύριο πώς θα πάνε να δουλέψουν με αυτήν την κριτική. Τους έχουν δικάσει εκ των προτέρων. Κριτική εκ τους ασφαλούς δεν μπορεί να γίνεται στην αστυνομία».

Στον ΣΚΑΙ μίλησε δεύτερος συνδικαλιστής μπάτσος ο Στράτος Μαυροειδάκος, όπου προκλητικότατα δικαιολόγησε τις ενέργειες των αστυνομικών, χαρακτηρίζοντάς τες ως... νόμιμη αστυνομική βία.

«Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο. Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον. Είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν έδινε τα χέρια του για να του περάσουν χειροπέδες. Έχουν κάνει τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά».

Υπενθυμίζεται, ότι το φως της δημοσιότητας είδε χθες νέο βίντεο ντοκουμέντο που αποκάλυψε το δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, αυτή τη φορά όχι από τους κυρ- Πάντελήδες του όχλου, αλλά από τα όργανα της τάξεως...

Το βίντεο, που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», δείχνει τον Ζακ που έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του και το κεφάλι του είναι μπανταρισμένο και από πάνω του βρίσκονται τουλάχιστον 8 μπάτσοι ώστε να τον συλλάβουν - ένας μάλιστα κρατάει και κλομπ.

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στο βίντεο πραγματικά εξοργιστικά:

#ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ