δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καταγγέλλει την Τατιάνα Στεφανίδου

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος καλεί την Τατιάνα Στεφανίδου και τον ΣΚΑΪ να ζητήσουν συγγνώμη για το γκάλοπ που διενήργησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και ζητάει την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ για το θέμα.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η Στεφανίδου και ο ΣΚΑΙ, μέσω λογαριασμού της καινούριας εκπομπής της, πραγματοποίησαν αναίσχυντο διαδικτυακό «γκάλοπ».

Στο περίφημο γκάλοπ ζητούσαν από τους πολίτες να λάβουν θέση για τα άγρια χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος από τον καταστηματάρχη και τον συνεργό του, αφού πρώτα δουν το βίντεο της δολοφονίας, το οποίο παρέθετε, σαν να το κρεμάει σε μανταλάκια.

Τα ανθρωποειδή αυτά, εν ολίγοις, ζητούσαν από τον κόσμο να πάρει θέση πάνω σε ένα κακούργημα!

Ήθελαν να δώσουν το βήμα στα τέρατα που δικαιολογούν την δολοφονία ενός ανθρώπου, το φονικό ενός νέου ανθρώπου που άφησε την τελευταία του πνοή σε δημόσια θέα αβοήθητος...

«Έχασε τη ζωή του», είναι η διατύπωση στο γκάλοπ για τον θάνατο του Ζακ.

Δεν «χάνει τη ζωή του» κάποιος όταν του λιώνουν το κεφάλι με κλωτσιές ενώ βρίσκεται στο έδαφος. Δολοφονείται.

Δολοφονείται από τέρατα, τα οποία εσείς ξεπλένετε.

Και ακόμα και σημαντικότερο, σε αυτό το εμετικό γκάλοπ παραθέτονται σαν δεδομένα, στοιχεία τα οποία όχι μόνο δεν είναι επίσημα, αλλά αμφισβητούνται και εντόνως, μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων, ώστε να στραφεί η ψηφοφορία στο γκάλοπ προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και να αμαυρωθεί μία ακόμα φορά το όνομα του θύματος.

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του ντροπιαστικού γκάλοπ, αυτό κατέβηκε, καθώς δημιουργήθηκε σάλος, με εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου να στρέφονται εναντίον της παρουσιάστριας και του βρωμοκάναλου της.

Στη συνέχεια φυσικά επιχείρησε να κάνει θεαματική κωλοτούμπα, με την παρακάτω ανάρτηση:

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «Θετική Φωνή» καταγγέλλει την παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, Τατιάνα Στεφανίδου, για την «πρωτοβουλία» διενέργειας ψηφοφορίας στα κοινωνικά δίκτυα, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την πράξη της αυτοδικίας, παραθέτοντας μάλιστα ως δεδομένα, στοιχεία που αποτελούν ακόμη αντικείμενο της έρευνας των αρχών, ενώ ήδη πολλά από αυτά τα αμφισβητούν αυτόπτες μάρτυρες.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την κάλυψη του θέματος της δολοφονίας του φίλου μας και συνεργάτη Ζαχαρία Κωστόπουλου, με χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη του, όπως ο «επίδοξος ληστής» και ο «τοξικοεξαρτημένος».

Ο Ζακ αντιτάχθηκε με τη στάση ζωής και το δημόσιο λόγο του σε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων και στη ρητορική μίσους. Ο ίδιος βίωσε πολλαπλά τις συνέπειες του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης όσο ζούσε. Έμελλε ο θάνατός του να προκαλέσει τα ίδια φοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας.

Αυτά τα αντανακλαστικά αναπαράγονται και τα στερεότυπα δυναμώνουν όσο ο δημόσιος λόγος μας νομιμοποιεί συμπεριφορές, στάσεις και αντιλήψεις που αντιτάσσονται στο κράτος δικαίου και στην ισονομία του κάθε πολίτη.

Σε αυτό πλαίσιο η πρωτοβουλία της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» να διενεργήσει ηλεκτρονική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γνώμη των τηλεθεατών αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία συνιστά πράξη απολύτως απαράδεκτη:

– Ζητά του γνώμη του κοινού και επομένως νομιμοποιεί την πράξη της αυτοδικίας και τη βάρβαρη συμπεριφορά όσων πήραν μέρος αλλά και όσων αδιαφόρησαν βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να τελείται ένα έγκλημα. Από το οπτικοακουστικό υλικό που έχετε στη διάθεσή σας προκύπτει αυτονόητα πως η παραμικρή εκδοχή «νόμιμης άμυνας» δεν αντέχει ούτε στη λογική, ούτε πολύ περισσότερο στο οποιοδήποτε δικαστήριο.

– Παραθέτει ως δεδομένα, στοιχεία που αμφισβητούνται από αυτόπτες μάρτυρες όπως το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, για τη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινό.

– Αντίθετα, η διατύπωση του κειμένου είναι εξαιρετικά επιεικής για τη στάση όσων επιτέθηκαν στον Ζακ. Η αποστροφή «Ο Ζακ έχασε τη ζωή του» σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει ή έστω υπονοεί την εικόνα να κλοτσάνε το κεφάλι ενός απροστάτευτου ανθρώπου στο πεζοδρόμιο.

Μπροστά σε ένα έγκλημα όπως αυτό που συντελέστηκε, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την ουσία: τους κοινωνικούς μηχανισμούς που ωθούν τους ανθρώπους στο περιθώριο, τις στιγματικές συμπεριφορές, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, την απουσία της πολιτείας από την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ως ασθένεια και όχι ως έγκλημα. Αντί των παραπάνω, πράξεις όπως η «έρευνα» που δημοσιεύσατε «χαϊδεύουν» τα πιο φοβικά ένστικτα και αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει άμεσα και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να πιάσουν το νήμα από την αρχή.

Το δίπολο δεν είναι «νοικοκυραίος» ή «περιθωριακός». Το δίλημμα είναι «σκοτάδι και φόβος» ή «αποδοχή και ελευθερία». Ο καθένας επιλέγει την πλευρά του.

#ΣΚΑΙ