δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ο Θεοφίλου διεκδικεί αποζημίωση για τα 5 χρόνια άδικης κράτησης


Ο Τάσος Θεοφίλου κατέθεσε αίτηση αποζημίωσης για τα 5 χρόνια που πέρασε φυλακισμένος ενώ ήταν αθώος.

Η αίτηση κατατέθηκε λίγες μέρες μετά την έκδοση της καθαρογραφείσας απόφασης του Αρείου Πάγου, που τον κρίνει ομόφωνα, οριστικά και αμετάκλητα αθώο.

Ο Τάσος Θεοφίλου στην αίτηση αποζημίωσης, ζητάει να του καταβληθεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στην αίτηση αναφέρεται:

«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».

Υπενθυμίζεται ότι 35χρονος αναρχικός έχει αθωωθεί αμετάκλητα για τη ληστεία στην Πάρο και για ένταξη στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο Θεοφίλου πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank στην Πάρο (Αύγουστος 2012).

Συνελήφθη στην Αθήνα ως ύποπτος και δικάστηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί τρομοκρατίας (187Α).

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, αλλά και την έφεσης, το μοναδικό στοιχείο που παρουσιάστηκε εναντίον του, ήταν ένα καπέλο, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας.

Εξαρχής τα ΜΜΕ τον αντιμετώπιζαν ως ένοχο.

Τον Ιούλιο του 2017, κηρύχθηκε αθώος έπειτα από απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αφέθηκε ελεύθερος.

Μάλιστα, αθωώθηκε και από τον Άρειο Πάγο, μετά την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα Αγγελή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε για το θέμα της αποζημίωσης:

«Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αποζημίωση όσων φυλακίστηκαν άδικα. Και αυτά θα πρέπει να τα βλέπουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που επακολουθούν.

Ακόμα, η διαδικασία αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να αποφασίζεται από το ίδιο το δικαστήριο που αθωώνει με παρεπόμενη απόφασή του και όχι να απαιτείται νέα διαδικασία και έξοδα. Τέλος, το ζήτημα των ευθυνών εκείνων που έστησαν τη δικογραφία Θεοφίλου προκαλώντας ζημία πλέον και στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό».

#ΘΕΟΦΙΛΟΥ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ