δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Εργοδότης επιτέθηκε σε μετανάστη εργαζόμενο στη Μύκονο


Ένα ακόμα απίστευτο περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνδυασμό με ρατσιστικό μίσος φέρνει στο φως καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του θύματος, εργαζόμενο από το Πακιστάν, ο εργοδότης του στη Μύκονο τον ξυλοκόπησε επειδή τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του, απειλώντας ακόμα και τη ζωή του θύματος...

Όπως καταγγέλλει ο εργαζόμενος και μετανάστης Νασάρ Ικμπάλ, την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στις 2.30μμ, ο εργοδότης αφού αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα του, τα οποία ζήτησε ο Νασάρ και τα οποία είχαν συμφωνήσει, του επιτέθηκε με γροθιές και κλοτσιές, απειλώντας ότι θα τον πυροβολήσει.

Μάλιστα, ο ρατσιστής εργοδότης τράβηξε βίντεο την αποτρόπαια πράξη του, δηλώνοντας ότι το κάνει «για να δουν όλοι τι παθαίνουν οι Πακιστανοί».

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, η εργασιακή εκμετάλλευση άγγιζε τα όρια της παράνοιας, καθώς ο Νασάρ Ικμπάλ εργαζόταν ως ψήστης και ο εργοδότης του έβαζε ένσημα ως λαντζέρης.

Η αμοιβή που συμφώνησαν ήταν 50 ευρώ για 10 ώρες.

Έτσι, ο εργοδότης έπρεπε να του είχε δώσει 2950 ευρώ και αντ’ αυτού του έδωσε μόνο 660!

Την περασμένη Τετάρτη και αφού ο εργαζόμενος είχε καταθέσει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, πέρασε μπροστά από το κατάστημα και ο εργοδότης του τον φώναξε να μπει μέσα.

Εκεί άρχισε να τον χτυπάει, ξερνώντας ρατσιστικό μίσος και συγκεκριμένα λέγοντας:

«Δεν θα αφήσω κανένα Πακιστανό να είναι εδώ στη Μύκονο. Αν σε δω εδώ αύριο μετά 7.30πμ θα σε πυροβολήσω»...

Μάλιστα, πολύ σοβαρή είναι η καταγγελία και για την στάση της αστυνομίας:

«Μετά την επίθεση ήρθε η Αστυνομία όπου ζήτησε να υποβάλει μήνυση αλλά οι αστυνομικοί δεν την παρέλαβαν λέγοντας του ότι πρέπει να πάρει ότι του δίνει το αφεντικό και να μην ζητάει ότι του λέει η Επιθεώρηση Εργασίας»!!!

Ακόμα, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι συνθήκες εργασίας στο νησί που κατακλύζεται με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες θυμίζουν Μανωλάδα.

...Απλήρωτοι εργαζόμενοι μένουν σε άθλιους χώρους την ώρα που η τουριστική βιομηχανία μετράει κέρδη.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί το υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και απαιτεί από την υπουργό Δημοσίας Τάξης, Όλγα Γεροβασίλη, να ερευνήσει τη λειτουργία της αστυνομίας.

Επίσης, φυσικά, απαιτεί την σύλληψη του εργοδότη.

Ολόκληρη η καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ:

«Την Μανωλάδα έφερε στη Μύκονο εργοδότης με άγρια επίθεση κατά μετανάστη εργαζόμενου με κάλυψη της Αστυνομίας Ο εργαζόμενος Νασάρ Ικμπάλ καταγγέλλει στην ΚΕΕΡΦΑ ότι την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στις 2.30μμ δέχτηκε επίθεση με γροθιές από τον εργοδότη του. Ο εργοδότης αρνιόταν να καταβάλει τα μεροκάματα που είχαν συμφωνήσει και έτσι κατέθεσε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εργάζονταν ως ψήστης και του έβαζε ένσημα ως λαντζέρης και η αμοιβή που συμφώνησαν ήταν 50 ευρώ για 10 ώρες! Το αφεντικό έπρεπε να του είχε δώσει 2950 ευρώ και του έδωσε μόνο 660! Ο εργαζόμενος περνούσε μπροστά από το κατάστημα όπου και τον φώναξε το αφεντικό να μπει μέσα. Του φώναζε: “Δεν θα αφήσω κανένα Πακιστανό να είναι εδώ στη Μύκονο. Αν σε δω εδώ αύριο μετά 7.30πμ θα σε πυροβολήσω”. Όταν χτυπούσε με γροθιές και κλωτσιές΄’ τραβούσε βίντεο, γέλαγε και φώναζε “για να δουν όλοι τι παθαίνουν οι Πακιστανοί.” Τα σημάδια από την κακοποίηση είναι εμφανή στο σώμα του. Μετά την επίθεση ήρθε η Αστυνομία όπου ζήτησε να υποβάλει μήνυση αλλά οι αστυνομικοί δεν την παρέλαβαν λέγοντας του ότι πρέπει να πάρει ότι του δίνει το αφεντικό και να μην ζητάει ότι του λέει η Επιθεώρηση Εργασίας. Οι συνθήκες εργασίας στο νησί που κατακλύζεται με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες θυμίζουν Μανωλάδα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι να μένουν σε άθλιους χώρους την ώρα που η τουριστική βιομηχανία μετράει κέρδη. Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων που απασχολούνται σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και μαύρης εργασίας. Απαιτούμε από την υπουργό Δημόσιας τάξης κ. Ολγα Γεροβασίλη να ερευνήσει την λειτουργία του Αστυνομίας στη Μύκονο καθώς είναι απαράδεκτο να λειτουργούν για λογαριασμό των εργοδοτών. Έγινε και επίσκεψη χθες και στο ΑΤ αλλά πάλι δεν παρέλαβαν την μήνυση του. Καλούμε τα συνδικάτα να παρέμβουν για να μπει φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, να γραφτούν στις γραμμές τους όλοι οι εργαζόμενοι μετανάστες. Απαιτούμε την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του εργοδότη».

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ