δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Σεξουαλική βία, βρωμιά και σκουλήκια στη Μόρια - Ένα μήνα διορία αλλιώς λουκέτο


19 ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας, με ανακοίνωσή τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στον «χειρότερο καταυλισμό προσφύγων».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

1. Αλληλεγγύη – SolidarityNow 2. Γιατροί του Κόσμου 3. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 4. Διοτίμα 5. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 6. Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 7. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 8. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων 9. Κάριτας Ελλάς 10. ActionAid Ελλάδος 11. Arbeiter-Samariter-Bund 12. Comissión Española de Ayuda al Refugiado 13. HIAS Ελλάδος 14. International Rescue Committee 15. Jesuit Refugee Service Ελλάδος 16. Legal Centre Lesbos 17. Oxfam 18. PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας 19. Terre des hommes Όπως καταγγέλλουν:

«Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι στις δομές του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου η χωρητικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τα 6.000 ατόμων.

Στη Μόρια η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ, καθώς οι φιλοξενούμενοι είναι τριπλάσιοι από το όριο χωρητικότητά της δομής, ενώ οι αποχετεύσεις δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί». Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικής βίας αυξάνονται διαρκώς και σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των φιλοξενούμενων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή». Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οι συνεχείς παραιτήσεις ιατρών και νοσηλευτών λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας.

Το γεγονός, αυτό καθιστά την κατάσταση στη Μόρια ακόμα πιο ανυπόφορη και τη ζωή των ανθρώπων που διαμένουν εκεί, ένα βασανιστήριο.

Εκτός από την ανακοίνωση των 19 ΜΚΟ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χαρακτήρισε ο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια ως «υγειονομική βόμβα», με την ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων και τον συγχρωτισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στους χώρους διαμονής τους να συνθέτουν το σκηνικό απελπισίας.

Ακόμα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δίνει διορία 30 ημερών στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να λάβει έκτακτα μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση η δομή πρέπει να κλείσει.

Η απόφαση-τελεσίγραφο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Αν η κατάσταση παραμείνει, τότε στη Μόρια θα μπει λουκέτο, σύμφωνα με την Περιφέρεια.

Μέσω ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC, οι συνθήκες που επικρατούν στη Mόρια έγιναν γνωστές σε όλο τον πλανήτη, με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να περιγράφουν τη Μόρια ως «ντροπή για την Ευρώπη».

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποκαλύφθηκαν σοκαριστικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία είναι και η προσπάθεια παιδιών να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Η Μόρια αποτελεί μια κόλαση για τους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί για μήνες εγκλωβισμένοι.

Η δομή χτίστηκε για να φιλοξενήσει έως 3.000 ανθρώπους.

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΜΟΡΙΑ