δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Γιατί το κουδούνι πρέπει να χτυπάει στις 9


Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες για την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, ότι από του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα στα σχολεία από τις 09:00.

Πρόκειται για μία απόφαση, βέβαια, που δεν έχει παρθεί επίσημα, παρά μόνο μέχρι στιγμής, επίσημα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργού.

Μάλιστα, ο Κ. Γαβρόγλου, ετοιμάζεται να συγκροτήσει μία επιστημονική επιτροπή, και μία ομάδα εργασίας από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα, ενώ τόνισε ότι όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν αργότερα από ό,τι αρχίζουν.

Αρκετοί γονείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, με σοβαρότερο επιχείρημα, το τι θα γίνει με τους γονείς που εργάζονται.

Το Υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισε πως θα μεριμνήσει για αυτό το ζήτημα, καθώς θα μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να πηγαίνουν την ίδια ώρα τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως σήμερα και θα απασχολούνται με εκπαιδευτικούς.

Γαβρόγλου:

«Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι αυτά τα παιδιά είναι αρκετά λιγότερα από το πόσο θα ευεργετηθούν τα περισσότερα. Άρα γι’ αυτά τα παιδιά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος».

Αυτή είναι μία αλλαγή που πρέπει πράγματι να γίνει.

Το παιδιά δεν είναι ρομπότ, να ξυπνούν στις 7 κάθε πρωί. Ειδικά σε ηλικίες που ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ομαλή αναπτυξή τους.

Ήδη έχουν πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα και εργάζονται σκληρά.

Τρέχουν πανικόβλητα όλη μέρα σε ιδιαίτερα, σε φροντιστήριά, μπαλέτα, γυμναστήρια, ξένες γλώσσες κτλ.

Στις 8 το πρωί, κανένα μάθημα δεν είναι κατανοητό. Ο άνθρωπος και ο εγκέφαλος, λειτουργεί καλύτερα σε μία φυσιολογική πρωινή ώρα και όχι στις 8 το πρωί.

Ειδικά σε μεγάλες πόλεις, ή ακόμα και σε χωριά που απαιτείται η μεταφορά με λεωφορεία, το ξύπνημα στις 6:30 ή και νωρίτερα είναι βασανιστήριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αν παρθεί τελικά, θα είναι η καλύτερη που πάρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, εδώ και δεκαετίες.

Φυσικά ακολουθούν και πολλές ακόμα αλλαγές που οφείλει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας και θα έπρεπε να είναι αυτονόητες εδώ και χρόνια.

Πρέπει να γίνουν αλλαγές στην διδακτική ύλη, αν όχι να επανεξεταστεί ολόκληρη από την αρχή.

Πρέπει να εξαφανιστεί η στεγνή γνώση, η ξερή, η ελλιπής, η παπαγαλία, η απουσία οποιασδήποτε κριτικής σκέψης.

Τα παιδιά φεύγοντας από το σχολείο πρέπει να έχουν μάθει για την τέχνη, για τα δεινά του φασισμού, για την σεξουαλικότητα, για την παγκόσμια λογοτεχνία, για την διαχείριση των συναισθημάτων τους, για την αλληλεγγύη, για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και χιλιάδες άλλα πράγματα.

Και αντ’ αυτών διδάσκονται θρησκευτικά και «ξεδιαλεγμένη» ιστορία, που εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς και η οποία πολεμάει την κάθε υποψία γέννησης μίας συγκροτημένης ταξικής συνείδησης.

Πρέπει να φύγουν οι χουντικές νότες, με τα θρησκευτικά, τις παρελάσεις, τις εικόνες στις αίθουσες, τους αγιασμούς, τους εκκλησιασμούς.

Αλλά πρέπει κυρίως να φύγει το μεγαλύτερο απομεινάρι του φασισμού στα σχολεία. Το πειθαρχικό.

Χεράκια σταυρωμένα, παιδάκια ήσυχα. Αλλιώς αποβολή.

Γίνε στρατιωτάκι, πρέπει να έχεις την συμπεριφορά που έχουν όλοι, την αποδεκτή, να μην διαφέρεις, να μην έχεις πληθωρική προσωπικότητα.

Τι το παιδαγωγικό έχει αυτό;

Τα παιδιά δεν πρέπει και δεν είναι φτιαγμένα να μπαίνουν στην καπιταλιστική κιμαδομηχανή από την ώρα που έρχονται στον κόσμο.

Δεν μπορούν να προετοιμάζονται απλά για εργάτες, χωρίς σκέψη.

Και δεν λέμε ότι θα αλλάξει η κοινωνία αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο στις 9.

Λέμε ότι είναι μία αλλαγή ανάμεσα στις δεκάδες που πρέπει να γίνουν στα σχολεία, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινα.

Η αλλαγή που θέλουμε στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από την παιδεία.

Και σε σχολεία που τα χουντικά κατάλοιπα κάνουν ακόμα πάρτυ, τι κοινωνία μπορείς να φτιάξεις;

#ΣΧΟΛΕΙΑ #εκπαίδευση #ΥΠΠΑΙΔΕΙΑΣ #ΠΑΙΔΕΙΑ