δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Λιθουανία: Εγγονή «εθνικού ήρωα» ναζί ξεπλένει την ντροπή της οικογένειας!


Ο ναζί Γιόνας Νορέικα εκτελέστηκε από τη σοβιετική μυστική αστυνομία το 1947.

Στο χωριό Σουκιονιάι στη δυτική Λιθουανία, το σχολείο φέρει το όνομά του, «Στρατηγός Σταρκ», όπως τον αποκαλούσαν τότε. Μάλιστα υπάρχει και μνημείο αφιερωμένο σε εκείνον δίπλα στο αγρόκτημα που γεννήθηκε.

Αυτό δεν είναι κάτι νέο για την Λιθουανία, αλλά και για άλλες βαλτικές χώρες.

Δηλαδή το να παρουσιάζονται ναζί, ως αθώα θύματα των Σοβιετικών.

Ιδιαίτερα μετά το 1991, το κουκούλωμα της δράσης των ναζί συναντάται συχνά πυκνά, σε μία συνεχή προσπάθεια αντικομμουνιστικής προπαγάνδας.

Εδώ και δεκαετίες υπήρχαν έντονες φήμες στο χωριό της Λιθουανίας για το ποιόν του φασίστα Γιόνας Νορέικα, όμως απαντώντας σε αυτές η κυβέρνηση της Λιθουανίας και άλλοι φορείς, ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.

Την απάντηση για τον ναζί Γιόνας Νορέικα, ήρθε να δώσει ένα άτομο, που κανείς θεωρητικά δεν θα περίμενε να το κάνει.

Το άτομο αυτό, δεν είναι άλλο από την εγγονή του Γιόνας Νορέικα, η οποία έπειτα από χρόνια έρευνας, αποκάλυψε τι συνέβαινε στην πραγματικότητα με τον παππού της.

Η εγγονή του Γιόνας Νορέικα, Σίλβια Φότι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο και πέρασε 18 χρόνια από τη ζωή της, προσπαθώντας να μάθει την αλήθεια για τον φασίστα παππού της.

Η έρευνα της Σίλβια Φότι, την οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ο παππούς της ήταν διοικητής του Μετώπου Ακτιβιστών Λιθουανίας, δηλαδή μιας αντισημιτικής ομάδας που αντιστάθηκε στην προσάρτηση της χώρας στην ΕΣΣΔ και χαιρέτισε ως απελευθερωτές τους Ναζί κατά την εισβολή του 1941.

Επιπλέον, η Φότι, ανακάλυψε ότι ο παππούς της ήταν υπεύθυνος για τις εκτελέσεις 180 Εβραίων, πριν καν οι Ναζί καταλάβουν τη Λιθουανία!

Ακόμα, ως διοικητής της επαρχίας επέβλεψε χιλιάδες εκτελέσεις Εβραίων...

Μετά την ήττα των ναζί, ο Γιόνας Νορέικα, συνέχισε αμετανόητος την αντικομμουνιστική δράση του και καταδικάστηκε ως δωσίλογος.

Όμως, το 1991 η καταδίκη του αναιρέθηκε και ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας, ως αθώο θύμα των Σοβιετικών!

Μετά τις αποκαλύψεις της Σίλβια Φότι, προκλήθηκε σάλος σε ολόκληρη την Λιθουανία, καθώς η ίδια η εγγονή του ναζί ξεμπρόστιασε τον «εθνικό ήρωα» παππού της, ενώ θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο ντροπιάζει τη χώρα!

Μάλιστα, η δασκάλα και βιβλιοθηκάριος του σχολείου που φέρει το όνομα του ναζί, έσπευσε να κατηγορήσει την εγγονή του ναζί, λέγοντας ότι έπρεπε να σιωπήσει!!!

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Όλοι έχουμε ακούσει πράγματα για όσα έκανε στον πόλεμο ο Νορέικα. Προφανώς πήρε λάθος δρόμο, αλλά η εγγονή του έπρεπε να σιωπήσει. Κάθε οικογένεια έχει τα άσχημά της, αλλά δε μιλάνε γι’ αυτά. Καλύτερα να σωπαίνεις...»

Εμείς δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε το θάρρος, την τόλμη και την αποφασιστικότητα της Σίλβια Φότι, η οποία έβγαλε τα άπλυτα της οικογένειας της στη φόρα και απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, όταν δεν ασπάζεσαι τις βρωμιές των προγόνων σου και ότι ο φασισμός μπορεί να πολεμηθεί και «από μέσα», όταν η ίδια σου η οικογένεια σε σιχαίνεται που είσαι ένα σκουπίδι της ιστορίας, ένας φασίστας.

#ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΝΑΖΙ