δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η εκκλησία πετάει στο δρόμο 10 ανήμπορους πρώην άστεγους


Στη Νεάπολη Εξαρχείων φιλοξενούνται τα τελευταία πέντε χρόνια, 10 πρώην άστεγοι άνθρωποι, από την Στέγη Αστέγων του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Πευκακίων.

Οι δέκα συμπολίτες μας, είναι άνθρωποι, είτε υπέργηροι, είτε με σωματικές αναπηρίες, είτε με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όλοι πάμφτωχοι.

Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν στέγη, μια γειτονιά που τους αγκάλιασε, όμως αυτό αλλάζει σήμερα.

Τους κάνουν έξωση, παύει η μίσθωση, τους πετάνε στο δρόμο.

Τους απειλούν ότι αν δεν φύγουν θα αλλάξουν τις κλειδαριές, θα τους κόψουν το νερό και το ρεύμα και ότι θα κατασχέσουν τα πράγματά τους...

Η πρώτη κρούση έγινε στις 18 Ιουλίου, όταν ένας ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου τους ειδοποίησε πως πρέπει να εγκαταλείψουν το τριώροφο κτίριο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ιερέας τους ειδοποίησε μέσω αντιπροσώπου, μία ένοικο της πολυκατοικίας, υπεύθυνη της στέγης και εξουσιοδοτημένη από τον ιερέα, η οποία τους επέδειξε την έξωση.

Η έξωση, που δεν θυροκολλήθηκε καν, ήταν ανυπόγραφη και απλώς αναρτήθηκε στον πίνακα μετρητών της ΔΕΗ για λιγότερο από 24 ώρες, είχε τίτλο: «Ειδοποίηση περί οριστικής παύσης μίσθωσης» και αποκαλούσε τους ενοίκους «πρώην φιλοξενούμενους, νυν αυθαιρέτως διαμένοντες»!!!!

Μέσα στην έξωση αναφέρονταν τα παρακάτω:

«Παρακαλείσθε όπως εκκενώσετε το κτίριο το αργότερο μέχρι 31 Αυγούστου 2018 για να παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του. Δεδομένου ότι έχετε υπογράψει συμφωνητικό διάρκειας ενός έτους και διαμένετε στον χώρο αυθαίρετα επί τουλάχιστον τρία έτη, παρακαλούμε προς αποφυγή άλλων βημάτων εκ μέρους μας να απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο».

Δύο ένοικοι, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της έξωσης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέφεραν τα παρακάτω:

«Από την ημέρα που μας έστειλε ο ιερέας το χαρτί της έξωσης, μας απειλεί ότι θα αλλάξει κλειδαριές, θα μας κόψει το νερό και το ρεύμα, ενώ δεχόμαστε και μέσω της υπεύθυνης της στέγης, που είναι και αυτή ένοικος, απειλές περί κατάσχεσης των πραγμάτων μας. Μπορεί γι’ αυτούς να έχουν μηδενική αξία αυτά τα πράγματα, αλλά για μας είναι το βιος μας».

Επιπλέον, Χριστόφορος, πρώην άστεγος που χρεοκόπησε και ζει εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πριν από λίγες μέρες δακτυλογράφησε μια αναλυτική επιστολή για τα γεγονότα, την οποία κοινοποίησε στο ενοριακό ταμείο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εάν δεν δύνασθε να εξυπηρετείτε άλλο τη δομή που εσείς φτιάξατε, παρακαλούμε την Αρχιεπισκοπή όπως μεριμνήσει, με όποιον τρόπο θεωρεί αυτή πρέποντα, για τους άστεγους του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου».

Η ενορία απάντησε πως δεν μπορεί να γίνει ανανέωση του συμβολαίου και ακόμα πως η Αρχιεπισκοπή δεν στηρίζει τέτοιου είδους δομές.

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Νικολάου, Β. Βολουδάκης, αναφέρει προκλητικότατα, προσβάλλοντας τους φιλοξενούμενους:

«Εχει λήξει η σύμβαση προ πολλού και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θέλει να πάρει το μίσθωμά του πίσω. Διότι η Εκκλησία αδυνατεί να ανταποκριθεί καθώς λόγω της κρίσεως έχουμε πενιχρά έσοδα και σαν παγκάρι και σαν φιλόπτωχο ταμείο. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι ένοικοι στο συγκεκριμένο ακίνητο έχουν και συντάξεις και ένας έχει και σπίτι στη Θεσσαλονίκη, η Εκκλησία μας έχει στοιχεία για όλους. Σαν Εκκλησία δεν πρόκειται να πετάξουμε κανέναν στον δρόμο. Τη διαδικασία την έχει κινήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δεν μπορούμε εμείς να του κάνουμε κάτι. Μας ανεχόταν επί χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πέταγαν φαγητά από τα μπαλκόνια, έκαναν καταχρήσεις και ο ιδιοκτήτης, όταν έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο, κίνησε τις διαδικασίες. Πρέπει να επιληφθεί και το κράτος για αυτούς τους ανθρώπους».

Δέκα ανήμποροι συνάνθρωποι μας, αυτή τη στιγμή δέχονται άμεσες απειλές ότι θα πεταχτούν στον δρόμο. Η ενορία τους κατηγορεί ανοιχτά. Ο βόθρος της εκκλησίας ξεχείλισε πάλι.

#ΕΚΚΛΗΣΙΑ