δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τρίτο το νεοναζιστικό- αντιμεταναστευτικό κόμμα στη Σουηδία


1 στους 5 πολίτες ψήφισε το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών».

Το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, αναδείχτηκε σε τρίτη δύναμη με 19,1% των ψήφων, ενώ σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Κεντροαριστερά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και δεύτερη η Δεξιά.

Οι προβλέψεις ήταν ακόμα χειρότερες, καθώς είχε ακουστεί έντονα ότι το ποσοστό των ακροδεξιών θα έφτανε το 25%.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα παραμένουν εξόχως ανησυχητικά, καθώς αποτελούν την καλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής για ένα κόμμα με καθαρά ναζιστικές ρίζες.

Στις εκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων, έκτοτε κέρδισε έδαφος και προβλέπεται να αυξήσει ακόμα σημαντικά τις δυνάμεις του.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στελέχη του κόμματος έχουν αποκαλέσει τους μετανάστες «παράσιτα», «ξεδιάντροπους ψεύτες» και με άλλους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ενώ το 2016 είχε δει τη δημοσιότητα βίντεο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Όσκαρ Σγιόστεντ να λέει αντισημιτικά ανέκδοτα.

Οι νεοναζί, πιστοί στις πρακτικές τους πανευρωπαϊκά, δημιούργησαν τσαμπουκάδες κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Σοβαρές καταγγελίες για επιθέσεις ακροδεξιών και νεοναζί καταγράφηκαν λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Σουηδία, σε μια από τις πλέον πολωτικές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, ψηφοφόροι, ακόμη και την ώρα που ήταν στο παραβάν και δημοσιογράφοι δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις από τη νεοναζιστική οργάνωση «Νορδικό Κίνημα Αντίστασης».

Μέλη της οργάνωσης εισέβαλαν σε εκλογικά τμήματα προσπαθώντας να φωτογραφήσουν ψηφοφόρους και δημοσιογράφους!

Μετά τις εντάσεις που δημιούργησαν, προχώρησαν και σε καταγγελίες.

Διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις κατήγγειλαν πως υπάρχουν «εκλογικές παραβιάσεις» και πως οπαδοί τους δέχτηκαν εκείνοι τις λεκτικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις, ωστόσο, που καταγγέλλουν ότι πραγματοποιήθηκαν εναντίον τους, ήταν ότι μερίδα του κόσμου τους αποκάλεσε με τον επιεική όρο: «καταραμένους ρατσιστές»!

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Svenska Dagbladet», η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Σουηδία» με το που άνοιξαν οι κάλπες στις 8 το πρωί κατάγγελλε απόπειρα νοθείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ηγέτης των ακροδεξιών, Τζίμι Όκεσον, χαρακτήρισε το κόμμα του νικητή των εκλογών και κάλεσε τον Κρίστερσον να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του:

«Κριστερσόν, με ποιον θες να διαπραγματευτείς, με τον Στέφαν Λεβέν ή με τον Τζίμι Οκεσόν; Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Ωστόσο, ο Κρίστερσον απέρριψε την προσφορά των ακροδεξιών, δηλώνοντας:

«Η Συμμαχία δεν θα κυβερνήσει, ούτε θα συζητήσει για το πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση, με τους Σουηδούς Δημοκράτες».

Την Τετάρτη αναμένεται να έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού, που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα, πήρε θάρρος η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και προέβη σε δηλώσεις ικανοποίησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των σουηδικών εκλογών και τόνισε ότι οι Σουηδοί αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης:

«Η Σουηδία, λίκνο της πολυπολιτισμικότητας και μοντέλο για την αριστερά, αποφάσισε επιτέλους να επιλέξει την αλλαγή, έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Τώρα λένε και αυτοί "όχι" σε αυτήν την Ευρώπη των γραφειοκρατών και των κερδοσκόπων, "όχι" στους λαθρομετανάστες, "όχι" στον ισλαμικό εξτρεμισμό».

Το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο και πάλι. Πρέπει να υπάρξει συμμαχία των πραγματικά αριστερών δυνάμεων πάνω σε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, πριν εξαπλωθεί κι άλλο η ακροδεξιά.

#ΣΟΥΗΔΙΑ #ΝΕΟΝΑΖΙ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΤΙΚΑΚΟΜΜΑΤΑ