δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τον απέλυσαν γιατί δεν έδωσε δακτυλικό αποτύπωμα στο ..αφεντικό!


Την περασμένη Παρασκευή απολύθηκε τεχνικός από την εταιρεία SELLER Hellas.

Ο εργαζόμενος είναι μέλος του σωματείου, το οποίο κάποιες βδομάδες πριν είχε παρέμβει ενάντια σε μέτρα κατάφωρης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, ώστε να λειτουργούν πλήρως ως «ρομποτάκια».

Συγκεκριμένα, αυτό που κάνει η εταιρία είναι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία, για «face control» στην είσοδο, αλλά και καταμέτρηση και του τελευταίου λεπτού εργασίας.

Όπως καταγγέλει, ακόμα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, κατά δήλωση εκπροσώπου της εργοδοσίας σκοπεύουν να εγκαταστήσουν παντού κάμερες ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους!

Η εργοδοσία διένειμε στους εργαζομένους έντυπο ώστε να το υπογράψουν και να δηλώσουν ότι συμφωνούν με τα παραπάνω, προειδοποιώντας τους ωστόσο ότι αν αρνηθούν θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ύστερα από πίεση του σωματείου, η εργοδοσία έκανε πίσω, όμως λίγο καιρό μετά, απολύθηκε εργαζόμενος και ενεργός συνδικαλιστής, που είχε εναντιωθεί στα μέτρα, με την δικαιολογία, οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης και άλλων ψευδών στοιχείων.

Συγκεκριμένα η εργοδοσία υποστήριξε ότι ο απολυμένος, υπήρξε ο τελευταίος προσληφθείς, κάτι που το σωματείο καταγγέλλει ως ψευδές.

Επιπλέον το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, κάνει λόγο για προφανή απόπειρα τρομοκράτησης των υπόλοιπων εργαζομένων, ώστε να σκύψουν το κεφάλι στη βιομετρική γαλέρα που τους επιβάλλεται.

Έτσι, χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από την επιχείρηση SELLER HELLAS.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου που δημοσιεύτηκε 2/9:

«Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση στη SELLER Hellas

Καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη και εκδικητική απόλυση συναδέλφου και μέλους του σωματείου από την εταιρεία SELLER Hellas. Η απόλυση έγινε την Παρασκευή 31 Αυγούστου λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση του σωματείου στην εταιρεία ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για πρωτοφανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων.

Τα μέτρα εργοδοτικής επιτήρησης που απεργάζεται η εργοδοσία είναι οργουελιανού τύπου και αφορούν:

• Στην συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας.

• Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, “να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους”»!

Για να υλοποιηθούν μάλιστα τα μέτρα αυτά, διανεμήθηκε στους εργαζόμενους ένα «έντυπο συγκατάθεσης» για να το υπογράψουν και με βάση το οποίο συναινούνε στις μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησής τους. Στο έντυπο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μη συναίνεση των εργαζόμενων στη χρήση των μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης ή στην παράδοση βιομετρικών δεδομένων θα επιφέρει ποινές!

Μετά την αντίδραση εργαζόμενων και του σωματείου, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια. Όμως ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του συναδέλφου, ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές.

Η στόχευση της εργοδοσίας είναι προφανής: Να ξεμπερδεύει με τις ενοχλητικές φωνές για να μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα στα αντεργατικά της σχέδια.

Καλούμε τους εργαζόμενους της SELLER Hellas σε κοινό αγώνα, για να μην καταντήσει η εργασία και η ζωή μας το αντικείμενο πλήρους ελέγχου και παρακολούθησης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Απαιτούμε να ακυρωθεί η παράνομη και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου- Δε θα ανεχθούμε καμιά απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων!

Να μην ισχύσει καμία μέθοδος παρακολούθησης και να καταστρέψει η εργοδοσία τυχόν αρχεία που διαθέτει και αφορούν προσωπικά δεδομένα εργαζόμενων!

Τέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα

Πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων – δημοκρατία στους χώρους δουλειάς

Αυξήσεις στους μισθούς – αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία»

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ #ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΚΙΝΗΜΑ