δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

7 χρόνια φυλακή επειδή έκαναν έρευνα για τη σφαγή 10 ανθρώπων


Δύο δημοσιογράφοι του Reuters καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης 7 ετών, επειδή κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι παρέβησαν τον νόμο περί «κρατικών μυστικών».

Οι δύο δημοσιογράφοι διεξήγαγαν έρευνα για μια σφαγή τουλάχιστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ενώ ανάμεσα στους σφαγιασθέντες ήταν και παιδιά.

Ο 32χρονος Ουά Λόουν και ο 28χρονος Κέι Σου Όου συνελήφθησαν στη Γιανγκόν τον Δεκέμβριο και από τότε έχουν περάσει ήδη 9 μήνες προφυλακισμένοι.

Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με βάση έναν νόμο της αποικιοκρατικής εποχής, μετά τη σύλληψή τους μερικά λεπτά αφότου δύο αστυνομικοί τους παρέδωσαν έγγραφα μέσα σε ένα εστιατόριο.

Μάλιστα, ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο περί ξεκάθαρης παγίδευσης των δημοσιογράφων.

Ο διευθυντής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, τόνισε ότι η καταδίκη των δύο δημοσιογράφων του Ρόιτερς αποτελεί «μεγάλο βήμα πίσω» για τη χώρα.

Σε ανακοίνωση του, σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη Μιανμάρ, τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς, τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου, και τον Τύπο σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι δύο αξιοθαύμαστοι ρεπόρτερ έχουν ήδη περάσει εννιά μήνες στη φυλακή, με πρόσχημα ψευδείς κατηγορίες σχεδιασμένες για να φιμώσουν τη δουλειά τους και να κατατρομοκρατήσουν τον Τύπο.

Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, και παρά τα ατράνταχτα στοιχεία για την παγίδευσή τους από την αστυνομία, η σημερινή απόφαση τους καταδικάζει να συνεχίσουν να στερούνται την ελευθερία τους και αφήνει ατιμώρητη την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας.

Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω στη μετάβαση της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία, δεν ευθυγραμμίζεται με το κράτος του δικαίου ή την ελευθερία του λόγου, και πρέπει να διορθωθεί από την κυβέρνηση της Μιανμάρ κατεπειγόντως.

Δεν θα περιμένουμε ενόσω οι Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου υφίστανται τέτοια αδικία. Θα εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να προσφύγουμε σε διεθνή φόρα».

Απογοήτευση για την ετυμηγορία εξέφρασε ο ΟΗΕ

Ο Κνουτ Όστμπι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ, δήλωσε:

«Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν με συνέπεια εδώ και καιρό να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και προτρέπουν τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης. Ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου πρέπει να αφεθούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να συνεχίσουν το δημοσιογραφικό τους έργο».

Η Ε.Ε. ζητάει αποφυλάκιση

Υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.:

«Οι ποινές φυλάκισης των Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου πρέπει να αναθεωρηθούν και οι δύο δημοσιογράφοι να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

#ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ #ΦΥΛΑΚΕΣ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ