δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Με απειλή όπλου εξανάγκασαν 33 πρόσφυγες να πηδήξουν στη θάλασσα και πνίγηκαν


Άλλη μια μαύρη σελίδα στο προσφυγικό, με 33 Αφρικανοί μετανάστες νεκρούς.

Οι 22 άνδρες και 11 γυναίκες πνίγηκαν ανοικτά των ανατολικών ακτών της Υεμένης, όταν οι δουλέμποροι τους εξανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα.

Τα 33 θύματα ήταν ανάμεσα στους 360 Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε δύο μικρά πλεούμενα.

Σε μία από τις δύο βάρκες, ο διακινητής εξανάγκασε τους ανθρώπους ανοίγοντας πυρ, να πέσουν στη θάλασσα λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη στεριά.

Κάποιοι κατόρθωσαν να σωθούν κολυμπώντας, ενώ οι διασώστες από την Υεμένη ανέσυραν τα πτώματα 33 προσφύγων.

Τα στοιχεία επιβεβαιώσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Υεμένη, στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, την Κυριακή:

«Τα θύματα, 22 άνδρες και 11 γυναίκες, πνίγηκαν την Τετάρτη στα ανοικτά της Σάμπουα, στις νοτιοανατολικές ακτές της Υεμένης.

Οι διακινητές στη μία από τις βάρκες άρχισαν να πυροβολούν αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πέσουν στη θάλασσα μερικά χιλιόμετρα από την ακτή. Κάποιοι κατάφεραν να σωθούν κολυμπώντας, όμως ομάδες έρευνας και διάσωσης της Υεμένης ανέσυραν τις σορούς 33 θυμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό μαζικού πνιγμού μεταναστών στην ίδια τοποθεσία από το Μάιο, καθώς άλλοι τουλάχιστον 46 Αφρικανοί μετανάστες είχαν πνιγεί στα ανοικτά της Σάμπουα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Η κατάσταση στην Υεμένη, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, έχει επιδεινωθεί ραγδαία μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου το 2014.

Οι πρόσφυγες προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Σομαλία και η Αιθιοπία και ευελπιστούν μέσω των ορεινών και έρημων συνόρων της Υεμένης να περάσουν στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόλπου.

Όνειρο τους είναι να βρουν εκεί δουλειά και καλύτερες συνθήκες ζωής, ώστε να ζήσουν επιτέλους αξιοπρεπώς...

Εμπόδιο σε αυτό, στέκονται οι δουλέμποροι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κατάσταση των ανθρώπων και εξαιρετικά συχνά έχουμε τραγικά αποτελέσματα, με ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους στη θάλασσα.

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ