δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

BBC: Προσφυγόπουλα στη Μόρια προσπαθούν να αυτοκτονήσουν


Ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ που κάνει τον γύρο του κόσμου παρουσίασε το BBC, στο οποίο κάνει λόγο για ανήλικα προσφυγόπουλα που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot της Μόριας.

Η Μόρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο, ενώ επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγιειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Στο βίντεο - ρεπορτάζ των 14 λεπτών, το BBC μας ενημερώνει για τις άθλιες συνθήκες, αλλά και για τις ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται καν στις αναφορές.

Η δημοσιογράφος Catrin Nye πληροφορώντας μας, από την αρχή του βίντεο για τους περιορισμούς που της επιβάλλονται για το ρεπορτάζ, ανέφερε:

«Μας έδωσαν μόνο 45 λεπτά να γυρίσουμε το καμπ. Έχω περιορισμένο χρόνο. Η πρόσβαση σε αυτό το μέρος ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Και έχω τον εκπρόσωπο τύπου, Γιώργο Ματθαίου ως συνοδεία».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.

Ακόμα, οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερες από 3 ώρες στην ουρά καθημερινά για να πάρουν το φαγητό τους.

Μια μητέρα προσφυγόπουλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είμαστε διαρκώς έτοιμοι να δραπετεύσουμε. Έχουμε τα παιδιά μας συνέχεια έτοιμα. Κάθε πρωί περιμένουμε 4-6 ώρες για να φάμε πρωινό. Μέχρι να γυρίσουμε στο καταφύγιό μας έχει πάει απόγευμα. Και το σενάριο επαναλαμβάνεται με το μεσημεριανό και το βραδινό».

Στο στρατόπεδο κατοικούν 7.000 άνθρωποι, ενώ η Μόρια είναι για 2.000 ανθρώπους.

Μια πρόσφυγας μιλώντας στην κάμερα κλαίγοντας, λέει:

«Κανείς δεν μας ακούει. Όλοι μας αγνοούν και μας λένε να έρθουμε την επόμενη μέρα. Εγώ δεν μπορώ να περπατήσω. Δεν καταλαβαίνω τι κανόνες είναι αυτοί».

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Αφγανή Σάρα Χαν, λέγοντας πως όλη τη νύχτα δεν κοιμάται αλλά είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες.

Στη συνέχεια ένας Κούρδος πατέρας που ήρθε από το Αφρίν, σχολιάζει δακρύζοντας ότι η κατάσταση «είναι σαν τον πόλεμο στην Συρία. Μπορεί και χειρότερα».

Μερικές από τις διαπιστώσεις της δημοσιογράφου, Κάτριν Νάι:

«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες. Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση».

«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα… Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα».

«Οι εργαζόμενοι λένε ότι έπρεπε να ασχοληθούν με παιδιά ηλικίας 10 ετών και αυτοκτονίας. «Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς” μου λέει ο συντονιστής των Γ.Χ.Σ. Λούκα Φοντάνα. Έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων και παρόλα αυτά λέει ότι η Μόρια είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του… Χειρότερη δηλαδή και από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση ή χώρες με Έμπολα».

O Λούκα Φοντάνα, συντονιστής των γιατρών χωρίς σύνορα στην Λέσβο, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής, να μειώσει τον υπερπληθυσμό, να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση σε ψυχολογική βοήθεια.

Ο ίδιος, στη συνέχεια, μιλάει για τις απόπειρες αυτοκτονίας από παιδιά στην ηλικία των 10 ετών:

«Είναι κάτι που βλέπουμε συνέχεια στην Μόρια. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Υποβάλουμε αναφορές, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην Ύπατη Αρμοστεία και στον Υπουργό. Κοιτάξτε έχουμε παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Παιδιά 10 ετών που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Και δεν υπάρχει ψυχολόγος ή ψυχίατρος σε αυτό το νησί. Πιέζουμε να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά στην Αθήνα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Και αυτό τα παιδιά μένουν εδώ».

Το συγκλονιστικό βίντεο:

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ #ΜΟΡΙΑ