δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Σάλος με τον Έλληνα επιχειρηματία και το ρατσιστικό του ντελίριο σε ελληνική παραλία


Την εβδομάδα που μας πέρασε απασχόλησε τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπόθεση με το χυδαίο βίντεο που τράβηξε σε ελληνική παραλία, Έλληνας του εξωτερικού, ο οποίος κατοικεί στη Νότια Αφρική.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας και σχολιαστής ειδήσεων στο «Radio 702» της Νοτίου Αφρικής, Adam Catzavelos, βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές και είχε την καθόλου φαεινή ιδέα να ξεράσει ρατσισμό και ρητορική μίσους μέσω βίντεο, το οποίο έγινε βάιραλ.

Στο βίντεο που τράβηξε ο Adam Catzavelos και στη συνέχεια πόσταρε στα σόσιαλ μίντια, λοιπόν, φρόντισε να ενημερώσει όσους θα το παρακολουθούσαν ότι νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος επειδή, όπως είπε, δεν έβλεπε τριγύρω του «κανέναν μαύρο», μιλώντας μάλιστα υβριστικά και χρησιμοποιώντας ρατσιστικές εκφράσεις. Φυσικά, χρησιμοποίησε τον απόλυτα ρατσιστικό προσδιορισμό «kaffir», που υιοθετήθηκε ως μειωτική ονομασία, επί Άπαρτχαιντ στη Νότια Αφρική.

Το επίμαχο βίντεο:

Όπως είναι λογικό, η υπόθεση με το ρατσιστικό παραλήρημα του Catzavelos, προκάλεσε παγκόσμια οργή, ενώ έχει απασχολήσει τα τηλεοπτικά μέσα της Νότιας Αφρικής και όχι μόνο, τα οποία αφιερώνουν αρκετά λεπτά στο θέμα, με ζωντανές συνδέσεις.

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου σχολίασαν το γεγονός, ενώ συγκεκριμένα οι χρήστες του Twitter τον κατακεραύνωσαν και αναπαρήγαγαν την φράση: «Κάθε λευκός άνθρωπος δεν είναι Catzavelos».

Μποϊκοτάζ, απόλυση και ένταλμα σύλληψης στον ρατσιστή (...ότι θα έπρεπε να γίνεται παντού!)

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η οικογένεια του επιχειρηματία, ευτυχώς, τον «άδειασε», καθώς όχι μόνο τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τον ρατσιστή επιχειρηματία, αλλά δήλωσε και σοκαρισμένη.

Επιπλέον, η οικογένεια γνωστοποίησε θα τον αποπέμψει από την οικογενειακή επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμα, ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός και η τράπεζα Nedbank που τον χρηματοδοτεί καταδίκασαν το παραλήρημά του.

Η τράπεζα Nedbank ανακοίνωσε δε, πως δεν θα συνεργαστεί πια με τον ίδιο.

Δεκάδες προμηθευτές έσπευσαν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν την επιχείρηση, με τη διοίκηση να αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την απόλυση του Adam Catzavelos.

Ακόμα και η Nike, της οποίας υπεύθυνη πωλήσεων στη χώρα είναι η γυναίκα του Adam, Kelly Catzavelos, χρειάστηκε να διευκρινίσει πως δεν συνεργάζεται με τον ίδιο.

Όπως τόνισε η εταιρεία με ανακοίνωσή της:

«Η Nike αντιτίθεται στις διακρίσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης ικανότητας σε όλους — από κάθε φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλικό προσανατολισμό».

Τέλος, για το πρόσωπό του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στη Νότια Αφρική με την κατηγορία της ρητορικής μίσους, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αφού είδε ότι καταστρέφεται ζητάει τώρα συγγνώμη ο ρατσιστής επιχειρηματίας

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Adam Catzavelos αποφάσισε να απολογηθεί δημοσίως για το ρατσιστικό του παραλήρημα, δηλαδή ως κλασικός φασίστας ρατσιστής.

Σε δημόσια επιστολή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Προκάλεσα απερίγραπτο πόνο σε κάθε άνθρωπο στη Νότια Αφρική. Είδα το βίντεό μου και ντρέπομαι για αυτό. Είναι δύσκολο να εκφράσω με λέξεις αυτά που θέλω να πω και απολογούμαι ειλικρινά. Αγαπώ τη χώρα μου και είμαι περήφανος που ζω σε μια χώρα με τέτοια πολυπολιτισμικότητα. Τόσοι άνθρωποι έχουν δώσει αγώνες και έχουν αφιερώσει την αγάπη τους για να "γιατρέψουν" τη Νότια Αφρική και άνθρωποι σαν εμένα που εκφράζουν δημοσίως ηλίθιες απόψεις δεν βοηθούν τη χώρα να προοδεύσει».

#ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ