δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Σαουδική Αραβία: Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε ακτιβιστές

Εισαγγελέας στη Σαουδική Αραβία πρότεινε να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, δηλαδή η θανατική ποινή, σε πέντε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Σαουδική Αραβία, καθώς οι αρχές στο παρελθόν έχουν εκτελέσει σιίτες ακτιβιστές με κατηγορίες, τις οποίες οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν πολιτικές, ή κατασκευασμένες.

Όπως υπογραμμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

«Οι αρχές εγγράφουν τις διαδηλώσεις των σιιτών στο πλαίσιο των εντάσεων με το Ιράν, τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον αγώνα για επιρροή στη Μέση Ανατολή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να υποκινήσει αναταραχή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξάλλου έχουν διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις εναντίον ενόπλων σιιτών στην Ανατολική Επαρχία, όπου καταγράφονται βίαια επεισόδια και σποραδικές επιθέσεις εδώ και χρόνια».

Η Σάρα Λία Ουίτσον, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για τη Μέση Ανατολή, σε μια ανακοίνωση της ΜΚΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τόνισε:

«Κάθε εκτέλεση είναι φρικιαστική, αλλά το να ζητείται (να επιβληθεί) η θανατική ποινή σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες όπως είναι η Ίσρα αλ Γομγάμ, η οποία δεν κατηγορείται καν για βίαιη συμπεριφορά, είναι τερατώδες».

Ανάμεσα στους πέντε, είναι, λοιπόν, και η σιίτισα Ίσρα αλ Γομγάμ, η οποία είναι μάλιστα η πρώτη γυναίκα, σύμφωνα με σαουδάραβες ακτιβιστές, που κινδυνεύει να της επιβληθεί η θανατική ποινή εξαιτίας των πρωτοβουλιών της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Την Ίσρα αλ Γομγάμ βαραίνουν κατηγορίες όπως η υποκίνηση διαδηλώσεων και η ηθική υποστήριξη προς ταραξίες.

Η συγκεκριμένη ακτιβίστρια είναι γνωστή για την δράσης της, καθώς κατέγραφε τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ανατολική Επαρχία, από το 2011.

Η ίδια συνελήφθη στο σπίτι της τον Δεκέμβριο του 2015, μαζί με τον σύζυγό της.

Η δίκη σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και λόγω της μυστικότητας, κάτω από την οποία συμβαίνει, υπάρχει έντονη παραφιλολογία σχετικά με τα γεγονότα.

Προ ημερών υπήρξαν κάποιες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κατά τις οποίες οι πέντε κατηγορούμενοι έχουν ήδη εκτελεστεί.

Οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν.

#ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #ΣΑΟΥΔΙΚΗΑΡΑΒΙΑ