δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η «ALPHA BANK» απέλυσε εργαζόμενο με αναπηρία


Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, έξω από τα γραφεία της διοίκησης της Alpha Bank (Σταδίου 40), ενάντια στην απόλυση εργαζομένου της Alpha Bank.

Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί, το 1992, με τον ειδικό νομό για τις προσλήψεις αναπήρων (Νόμος 1648).

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι ο εργαζόμενος με αναπηρία «εξαναγκάστηκε να υπογράψει την απόλυσή του με τη διαδικασία της ''εθελούσιας εξόδου''», προκειμένου «να προχωρήσει η αναδιάρθρωση προσωπικού της τράπεζας, για τη στήριξη της κερδοφορίας της».

Μάλιστα, η διοίκηση της Τράπεζας αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Όπως τονίζει η ΣΕΑΑΝ, η Alpha Bank δεν σταμάτησε, μόνο εκεί.

Στο νέο οργανόγραμμα-κανονισμό που κυκλοφόρησε, καταργεί την τεχνική υπηρεσία, άρα δεκάδες θέσεις εργαζομένων και μαζί με αυτές, τις μοναδικές που από το νόμο είναι προσδιορισμένες να δουλεύουν ανάπηροι, αυτές των τυφλών τηλεφωνητών.

Οι τράπεζες, με πρόσφατα τα παραδείγματα της Alpha Bank και της Εθνικής, εξωθούν σε ''εθελούσια'' απόλυση εργαζόμενους ΑμΕΑ, προκειμένου να γλιτώσουν από τα ''βαρίδια'', όπως καταγγέλλουν οι συντονιστικές επιτροπές, και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην Alpha Bank έχουν σημειωθεί δεκάδες τέτοια περιστατικά.

Η Διοίκηση (ΔΑΔ) καλεί τα ΑμΕΑ προκειμένου να τους κατευθύνει σε υπογραφή της ''εθελούσιας'' παραίτησης, την οποία προφανώς και δεν δέχονται.

Στην συνέχεια, μετά την άρνηση της παραίτησης των εργαζομένων, η διοίκηση τους μετακινεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, ενώ τους τρομοκρατεί και τους αφήνει χωρίς αντικείμενο εργασίας, μέχρι να οδηγηθούν αναπόφευκτα σε παραίτηση.

Την τακτική της Alpha Bank ακολούθησε και η Εθνική, η οποία μέσα στις καλοκαιρινές άδειες, αποφάσισε τη μαζική μετακίνηση εργαζομένων ΑμΕΑ από τα καταστήματα σε μια υπερδιεύθυνση στη Λ. Συγγρού, χωρίς να τους ρωτήσει ή να τους προειδοποιήσει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η μετακίνησή τους στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καταγγέλλει ότι γκετοποιούνται οι ΑμΕΑ συνάδελφοί τους και οι τράπεζες «κατά τ’ άλλα κορδώνονται για το ''κοινωνικό'' τους πρόσωπο».

Είναι σαφές ότι ολόκληρη η κοινωνία οφείλει να ορθώσει ανάστημα για τους συναδέλφους και συνανθρώπους μας, οι οποίοι όχι απλώς έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους, αλλά βλέπουν και το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας, η οποία απολύτως ρατσιστικά τους απειλεί, τους εκβιάζει, τους εκφοβίζει και τους αφήνει τελικά χωρίς δουλειά.

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ