δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Οι γυναίκες στην Αργεντινή πεθαίνουν όσο οι αμβλώσεις είναι παράνομες


Δέκα μέρες μετά την απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση στην Αργεντινή, σημειώθηκε νέο περιστατικό (το πρώτο μετά την καταψήφιση) θανάτου γυναίκας στη χώρα, η οποία προσπάθησε να αποβάλλει μόνη.

Μέχρι τώρα στην Αργεντινή επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμών ή κινδύνων για την υγεία της εγκύου.

Στις 8 Αυγούστου η Γερουσία κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ ενός νόμου που θα επιτρέπει τις αμβλώσεις γενικά, μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.

Η συνεδρίαση ήταν γεμάτη εντάσεις και κράτησε περισσότερες από 15 ώρες, με τελικό αποτέλεσμα να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, με 38 ψήφους κατά έναντι 31 υπέρ.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις υποστηρικτών της νομιμοποίησης των αμβλώσεων με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή, ενώ την ώρα της συνεδρίασης είχαν στηθεί έξω από τη Γερουσία χιλιάδες υποστηρικτές του νομοσχεδίου φορώντας πράσινα μαντήλια και παρακολουθώντας τη διαδικασία από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί.

Μετά την καταψήφιση η απογοήτευση των χιλιάδων συγκεντρωμένων ήταν εμφανής, καθώς παρακολουθούσαν την εξέλιξη με δάκρυα στα μάτια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους αστυνομικούς.

Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου, μάλιστα, ήρθε και το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας, η οποία προσπάθησε να αποβάλει με μια παράνομη μέθοδο που θυμίζει άλλους αιώνες.

Τα μόνα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το θύμα ήταν το μικρό της όνομα, Λιζ και ότι ήταν 34 ετών.

Η γυναίκα κατανάλωσε τεράστια ποσότητα μαϊντανού για να προκαλέσει την αποβολή, ενώ εξαιτίας της ποσότητας αυτής έπαθε σοβαρή λοίμωξη.

Κατόπιν, εισήχθη σε ένα νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την βοήθεια των γιατρών για να συνέλθει.

Οι γιατροί προχώρησαν σε αφαίρεση της μήτρας της γυναίκας προκειμένου να τη σώσουν, μια μέρα όμως μετά δυστυχώς κατέληξε.

Γυναικολόγος στην Αργεντινή ανέφερε τα εξής:

«Ο μαϊντανός έχει εμμηναγωγές ιδιότητες, μπορεί δηλαδή να διεγείρει τη μήτρα και δυνητικά να οδηγήσει σε συσπάσεις της. Περιέχει επίσης πτητικά έλαια που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες για να προκαλέσει αποβολή».

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων:

«Αν οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ.

Αν η κοινωνία της Αργεντινής δεν επέμενε στο συντηρητισμό και λάμβανε υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών, η Λιζ όπως και πολλές άλλες γυναίκες δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές αλλά θα απευθύνονταν σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας είτε για να πραγματοποιούν έκτρωση είτε για να λαμβάνουν οδηγίες για τη σωστή κατανάλωση των χαπιών που προορίζονται για αντισύλληψη».

Σημειώνεται ότι πολλές γυναίκες στην Αργεντινή χρησιμοποιούν τη φαρμακευτική ουσία μισοπροστόλη προκειμένου να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, αλλά για τις πιο φτωχές γυναίκες το κόστος της είναι απαγορευτικό.

Για πολλές απ' αυτές, οι μέθοδοι για άμβλωση περιλαμβάνουν τη χρήση βελόνας πλεξίματος ή αιχμηρής κρεμάστρας ρούχων για να σπάσει ο αμνιακός σάκος μέσα στη μήτρα. Άλλες πίνουν βότανα σε τεράστιες ποσότητες ή κάνουν χρήση άλλων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας που μπορούν να τις οδηγήσουν μέχρι στον θάνατο.

Όσο οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για το σώμα τους και οι πολιτικοί τους αρνούνται το δικαίωμα αυτό, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και συχνά πεθαίνουν.

Όσο μια γυναίκα σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, που δεν επιθυμεί να γίνει μητέρα, αναγκάζεται να ενεργεί στο σκοτάδι, τα ανθρώπινα δικαιώματα πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Ο νόμος για την έκτρωση «στο τέλος θα περάσει».

Το σύνθημα αυτό τραγουδούν από την καταψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι και σήμερα χιλιάδες γυναίκες στην Αργεντινή.

#ΓΥΝΑΙΚΑ #ΓΥΝΑΙΚΑΙΣΟΤΗΤΑ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ