δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Οι συμβολισμοί που παρέλειψε να κάνει ο Τσίπρας


Ήρθε λοιπόν η πολυαναμενόμενη 21η Αυγούστου, η μέρα της μεγάλης γιορτής του Σύριζα, όπου ο πρωθυπουργός διάλεξε την Ιθάκη για να μας ανακοινώσει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «αφετηρία μιας νέας εποχής», οκτώ χρόνια μετά τη μνημονιακή λαίλαπα.

Στο διάγγελμα του ο Τσίπρας, έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα που ξημερώνει στη χώρα, η οποία ανακτά το δικαίωμα να ορίζει τις τύχες και το μέλλον της, καθώς «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν» και ανέφερε ότι πλέον ξεκινά η αναγέννηση της χώρας «με σύνεση και ευθύνη για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας»...

Επέλεξε την Ιθάκη για το διάγγελμα, δίνοντας συμβολικό χαρακτήρα στην επίσκεψή του στο νησί, γεγονός που φρόντισε να μας θυμίζει κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Ο πρωθυπουργός έκανε συχνά πυκνά οδυσσειακές αναφορές για Συμπληγάδες, μνηστήρες, Λωτοφάγους, με περισσότερα κλισέ και από ένα μαθητή γυμνασίου που γράφει έκθεση για τον Όμηρο.

Στις συμβολικές του αναφορές, όμως ο Αλέξης, παρέλειψε να παρομοιάσει την Μέρκελ, τα άσκιστα μνημόνια, τα όχι που έγιναν ναι, τα νταούλια που θα βάραγε στις αγορές, την κατάργηση του «παράλογου» ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον κατώτατο μισθό στα 700 ευρω, το αφορολόγητο στα 12.000.

Αρκέστηκε να προσομοιάσει τα δύο πρώτα, τα κακά, τα μνημόνια των πολιτικών του αντιπάλων με τις Συμπληγάδες, και του δικού του τρίτου, του καλού, του αριστερού μνημονίου ως σχεδία για να φτάσει στην Ιθάκη.

Την ώρα που ο Αλέξης «δαμάζει τα κύματα» και βρισκόμαστε λίγες μόνο ώρες μετά το περίφημο διάγγελμα, η συζήτηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάθε άλλο παρά αφορούν την επόμενη μέρα.

Αντ’ αυτού οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνονται για μία ακόμα φορά αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για ψεύτικους συμβολισμούς και για ένα «αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» το οποίο κατέστρεψε τη χώρα. Σαφώς και δεν ανέφερε τίποτα για τα προηγούμενα δύο!

Ο Μητσοτάκης, επιπλέον τόνισε, ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή, η οποία μάλιστα είναι επιβεβλημένη, καθώς ο Τσίπρας δοκιμάστηκε και απέτυχε και αυτό προφανώς θα γίνει με το πρωτοεμφανιζόμενο, το αδοκίμαστο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

#ΜΝΗΜΟΝΙΑ #ΙΘΑΚΗ #ΣΥΡΙΖΑ #ΤΣΙΠΡΑΣ