δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η γλυφοσάτη (καρκινογόνος ουσία) σε δημοφιλή προϊόντα βρώμης


Η χημική ουσία της γλυφοσάτης που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto και η οποία σύμφωνα με το πρόσφατο σκάνδαλο (και καταδίκη της εταιρίας), ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου σε χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη, βρέθηκε και σε εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα βρώμης.

Το Environmental Working Group (EWG) προχώρησε σε έρευνα πάνω σε προϊόντα με καλλιεργημένη βρώμη, και βρήκε σημαντικά επίπεδα του χημικού γλυφοσάτη το οποίο περιλαμβάνεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto.

Όπως σημειώνεται μέσω της παραπάνω μελέτης:

«Διαπιστώθηκε πως 43 από τα 45 δημοφιλή δημητριακά για πρωινό που ελέγχθηκαν σε τρεις τοποθεσίες στις ΗΠΑ περιείχαν ίχνη γλυφοσάτης. Τα 31 από αυτά περιείχαν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα από τη χημική ουσία. Όλα περιείχαν βρώμη και τα υψηλά ποσοστά γλυφοσάτης οφείλονται σε αυτήν».

Συγκεκριμένα, το επικίνδυνο χημικό βρέθηκε σε δημητριακά, βρώμη και μπάρες δημητριακών, πολύ γνωστών εταιριών όπως η Quaker, η Kellogg΄s και η General Mills τα οποία προορίζονται για κατανάλωση από ενήλικες, αλλά και από παιδιά.

Πρόσφατα έκλεισε και τυπικά η εξαγορά της Monsanto από τον γερμανικό κολοσσό των φαρμακευτικών και χημικών προϊόντων, την Bayer, η οποία ισχυρίστηκε επικαλούμενη δικές της μελέτες πως η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα και είναι ασφαλής στη χρήση, «αρκεί να χρησιμοποιείται βάσει των οδηγιών που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία»...

Υπενθυμίζεται ότι η Monsanto ανέπτυξε τη γλυφοσάτη το 1970, μέσω του ζιζανιοκτόνου Roundup που την περιλαμβάνει.

Η γλυφοσάτη είναι έως σήμερα το πιο διαδομένο παρασιτοκτόνο παγκοσμίως εδώ και 44 χρόνια, από τότε που η Monsanto το παρουσίασε ως την απόλυτη λύση για τις καλλιέργειες χωρίς παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ζιζανιοκτόνο πωλείται σήμερα σε 160 χώρες, με ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια η Monsanto βρίσκεται αντιμέτωπη με 250 αγωγές και 1.100 καταγγελίες (μόνο σε αμερικανικά́ δικαστήρια) για τη σύνδεση των προϊόντων της με τον καρκίνο.

Ακόμα, η πολυεθνική εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto κατηγορείται ότι εκφόβισε επιστήμονες, αποκρύβοντας στοιχεία για τον κίνδυνο καρκίνου από την χρήση του ζιζανιοκτόνου της.

Έτσι, κατηγορείται ακόμα ότι τουλάχιστον από το 2011, η βιομηχανία φυτοφαρμάκων έχει επανειλημμένα παραπλανήσει τους καταναλωτές με ισχυρισμούς ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ χιλιάδες καρκινοπαθείς δικαιώνονται από την κατάθεση εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι καταγγέλλουν απόκρυψη των καταστροφικών αποτελεσμάτων των προϊόντων της πολυεθνικής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, στις 18 Ιουνίου, όπου άνδρας κηπουρός με μεταστατικό καρκίνο και πατέρας τριών παιδιών, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να οδηγήσει στα δικαστήρια την εταιρεία.

Το δικαστήριο δέχτηκε να δικάσει την υπόθεση, όχι μόνο του ενάγοντα, αλλά ακόμα και να εξεταστεί η σύνδεση της εταιρείας με την πρόκληση καρκίνου σε χιλιάδες ασθενείς εδώ και δεκαετίες, αλλά και τον ισχυρισμό πως η Monsanto κατέστρεψε ενδείξεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση των προϊόντων της.

Το δικαστήριο δικαίωσε τον άνδρα που πραγματοποίησε την καταγγελία και η Μonsanto καλείται να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.