δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Κλάψε κι εσύ τώρα ντουνιά, πιάσαν τον Στέλιο τα σκυλιά»


Στέλιος Καρδάρας: Ο 18χρονος ήρωας της αντίστασης που δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, αφού πρώτα του έκοψαν τα γεννητικά όργανα, 18 Αυγούστου 1944.

Ο Στέλιος Σπανός γεννήθηκε το 1926 από πρόσφυγες γονείς στην Κοκκινιά και έμενε στην Αγία Σοφία Πειραιά.

Στη διάρκεια της Κατοχής έγινε μέλος του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθήνας.

Ο νεαρός Στέλιος Σπανός ή «Καρδάρας» αποτέλεσε μία από τις ιστορικότερες μορφές της αντίστασης και ένας από τους καλύτερους σαμποτέρ.

Ο Στέλιος υπήρξε ομαδάρχης της ΟΠΛΑ που μπήκε στην ένοπλη δράση από τα 18 του.

Ανατίναζε αυτοκίνητα και αποθήκες, ενώ έκλεβε τρόφιμα από τους Γερμανούς και τα μοίραζε στον κόσμο που πεινούσε...

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων των γνώριζαν, πολύς κόσμος τελικά επιβίωσε από τα τρόφιμα που έκλεβε και τους έδινε ο Καρδάρας, ενώ τον περιγράφουν ως έναν νέο «έπαιρνε την πέτρα και την έστυβε»!

Ο Στέλιος διακρίθηκε στη μάχη της Κοκκινιάς ιδιαιτέρως για τη γενναιότητα που επέδειξε και όλοι εκεί τον ήξεραν ως «ήρωα της φτωχολογιάς»..

Λόγω της τεράστιας φήμης που απέκτησε, οι Γερμανοί προσπάθησαν επανειλημμένα να τον πιάσουν, όμως ο νεαρός τους ξέφευγε.

Το έργο τους ανέλαβαν οι ταγματασφαλίτες, οι οποίοι κατάφεραν τελικά να πιάσουν το αγαπημένο παιδί της Κοκκινιάς.

Στις 18 Αυγούστου του 1944, μια μέρα, δηλαδή, μετά το μπλόκο της Κοκκινιάς, του έστησαν καρτέρι στον Άγιο Διονύση στη Δραπετσώνα.

Προτού τον εκτελέσουν, τον βασάνισαν φρικτά, φτάνοντας έως το σημείο να του κόψουν τα γεννητικά του όργανα.

Ο Στέλιος δολοφονήθηκε στα 18 του χρόνια.

Ολόκληρος ο Πειραιάς θρηνούσε το αγαπημένο του παιδί, που θυσιάστηκε στη μάχη για την ελευθερία ενάντια στους ναζί και τους ρουφιάνους τους, ταγματασφαλίτες.

Ο ηρωισμός του νεαρού Στέλιου, έγινε τραγούδι από τον Μιχάλη Γενιτσάρη, ο οποίος δήλωσε:

«Μόλις έβαλα μουσική και το ’παιξα λίγες φορές, το μάθανε παντού. Το μάθανε όλοι οι σαμποτέρ, οι αγωνιστές, οι αντάρτες, όλοι. Το μάθανε και ήρθανε και με πήρανε ΕΑΜίτες και αντάρτες, και με πήγανε στην πλατεία στην Κοκκινιά. Πέντε χιλιάδες κόσμος και παραπάνω μαζεύτηκε. Με βάλανε και το ’παιξα και το τραγούδησα. Πριν αρχίσω, κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα. Όταν το τραγουδούσα όλος ο κόσμος έκλαιγε».

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Πενθοφορεί η Αγιά Σοφιά Παλιά και Νέα Κοκκινιά κλάψε κι εσύ τώρα ντουνιά πιάσαν το Στέλιο τα σκυλιά Τον πιάσαν Γερμανόφιλοι και ταγματασφαλίτες το Στέλιο τον Καρδάρα μας στο Ρέντη οι αλήτες Δεμένο τον επήγανε μπρος τον Αγιο Διονύση δέκα τουφέκια του ρίχνανε ώσπου να ξεψυχήσει Άδικα τον σκοτώσανε λες κι ήτανε κατάρα γιατί ήταν στην αντίσταση το Στέλιο τον Καρδάρα

Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά στην πλατεία της Κοκκινιάς σε εκδήλωση που έκανε ο ΕΛΑΣ για να τον τιμήσει....

#ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΝΑΖΙ