δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νίκη του Τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά μετά από 49 ημέρες απεργίας πείνας!


Πρώτη νίκη ύστερα από απεργία πείνας 49 ημερών για τον Τουργκούτ Καγιά.

Ο Καγιά κατάφερε να εξασφαλίσει το πολιτικό άσυλο, που ζητούσε, με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Έτσι αναγνωρίζεται, πλέον, ως πολιτικός πρόσφυγας που δικαιούται διεθνή προστασία.

Επιπλέον, αναμένεται απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη μη έκδοσή του και την άμεση απελευθέρωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιστορικός και δημοσιογράφος Τούρκος αγωνιστής βρισκόταν σε απεργία πείνας από την 31η Μαΐου του 2018 μέχρι χθες, την οποία ξεκίνησε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ σήμερα βρίσκεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται.

Ο Καγιά ξεκίνησε την απεργία διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη έκδοσή του στο καθεστώς Ερντογάν, που τον διώκει ως κομμουνιστή.

Ο Καγιά έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές

Ο Τούρκος αγωνιστής έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές, ενώ έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Στη συνέχεια, είχε συλληφθεί στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του Τούρκους, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη).

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, συνελήφθη ξανά τον Φεβρουάριο του 2018 από την ελληνική αστυνομία, ύστερα από ένταλμα της Ιντερπόλ.

Χθες για πρώτη φορά δικαιώθηκε ο αγώνας του!

Οι δικηγόροι του αγωνιστή, Μαριάννα Τζεφεράκου και Μαρία Παπαμηνά, μιλώντας στην Εφ.Συν. μίλησαν για «δικαίωση του αγώνα του και των αλληλέγγυων που του συμπαραστάθηκαν»!

Δήλωσαν ακόμα:

«Περιμένουμε τώρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εκδώσει άμεσα απόφαση για την μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό δίκαιο και στην αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς κινδυνεύει στην Τουρκία».

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Τουργούτ Καγιά, αναφέρει:

«Ο Tουργκούτ Καγιά έχει, πλέον, πολιτικό άσυλο. Έχουμε την πρώτη νίκη! Με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Τουργκούτ Καγιά είναι πολιτικός πρόσφυγας στον οποίον έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης χαιρετίζει όλους όσοι δώσαμε από κοινού αυτόν τον αγώνα. Με δελτίο Τύπου που θα ακολουθήσει, θα αναφερθούμε αναλυτικά. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Ο αγώνας δεν τελείωσε εδώ, συνεχίζεται μέχρι να ανατραπεί η απόφαση περί έκδοσης του αγωνιστή»!

#ΑΠΕΡΓΙΑΠΕΙΝΑΣ