δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Κλείνει το φασιστομουσείο της Βέροιας!


Ο λόγος για το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», το οποίο παρουσίαζε επί μία εξαετία που λειτουργούσε, ως «ήρωες» τους βασανιστές της Χούντας...

Το μουσείο άνηκε στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και υπήρχαν εκθέματα που αφορούσαν βασανιστές της Μακρονήσου και της Χούντας.

Εκεί εκθέτονταν μεταξύ άλλων: Η στολή του Ντουζέπη Γεωργίου, δεξί χέρι του Ιωαννίδη, μεταλλικά μπρούτζινα διακριτικά της ΕΣΑ που έφεραν στις επωμίδες τους όσοι υπηρετούσαν σ’ αυτήν, τη στολή του βασανιστή της Χούντας Ξενοφώντα Τζαβάρα και «Χρυσούν αριστείον ανδρείας» την 31/5/1949 στον τότε Τχη (ΠΖ) Σταματόπουλο Ιωάννη για την «ηρωική δράση» του κατά των «αναρχικών-συμμοριτών».

Στο μουσείο πραγματοποιούνταν συχνά εκπαιδευτικές επισκέψεις...

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια όταν προ ημερών, πραγματοποίησε παρέμβαση ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, στους υπουργούς Πολιτισμού-Αθλητισμού και Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου.

Σε ερωτήσεις του Συνδέσμου ερωτήθηκαν οι υπουργοί πως είναι δυνατόν αφενός να λειτουργεί ένα τέτοιο έκτρωμα και αφετέρου να πηγαίνουν σχολεία για ομαδικές επισκέψεις-ξεναγήσεις.

Μετά την έκταση που πήρε από την παρέμβαση το ζήτημα και την πανελλαδική κατακραυγή, η Μητρόπολη Βέροιας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του μουσείου και να απομακρύνει τα εκθέματα της συλλογής Ντόντου από το κτίριο.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:

«Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση.»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη αναφέρεται στην αξιοποίηση του θέματος από τη Χρυσή Αυγή που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα.

Η Χρυσή Αυγή, πρόσφατα, ανέβασε άρθρο στο σάιτ της, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κομμούνια, κάτω τα χέρια από το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Βέροιας!»

Παρόλο που η Μητρόπολη επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την Χρυσή Αυγή, αναφέροντας ότι αφορμή της αναστολής της λειτουργίας του μουσείου είναι το πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, πουθενά δεν αναφέρει στην ανακοίνωση ότι αποδοκιμάζει τα ίδια τα φασιστο- εκθέματα που βρίσκονταν εντός του χώρου του μουσείου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να είναι θετική εξέλιξη η αναστολή της λειτουργίας αυτού του ιστορικού εκτρώματος, όπως επίσης και η παύση των εκδρομών και ξεναγήσεων παιδιών εκεί.

#ΒΕΡΟΙΑ #ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ