δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

ΜΑΤ έστειλαν στο νοσοκομείο διαδηλωτή στη Λευκίμμη


Την Κυριακή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 20:00 στο γήπεδο Νεοχωρίου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον ΧΥΤΑ και επιχείρησαν να φθάσουν στις εγκαταστάσεις του χώρου.

Η Κυριακή ήταν η 23η ημέρα κινητοποιήσεων των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης ζητούν να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ και να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας του Συλλόγου «Αλεύχιμον», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή:

«Ο κόσμος αντιδρά για τη λάθος χωροθέτηση, γιατί δεν πληροί καμιά απ’ τις προϋποθέσεις, ούτε της ευρωπαϊκής αλλά ούτε της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν τηρούνται οι αποστάσεις από τις κατοικημένες περιοχές αλλά και απ’ την τουριστική ζώνη.

Στα 350 μέτρα βρίσκεται η πρώτη κατοικία και περίπου στα 400 μέτρα η τουριστική ζώνη του Αγίου Πέτρου»

Κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία, παρενέβη ξανά η αστυνομία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και πάλι επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Τα ΜΑΤ προχώρησαν στη χρήση χημικών, στην περιοχή του ΧΥΤΑ, ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά σε παρακείμενο ελαιώνα.

Από τη χρήση χημικών ένας κάτοικος οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για βίαιη λύση προκειμένου να λειτουργήσει ο παράνομος ΧΥΤΑ, αλλά και τα ΜΑΤ για την προκλητική παρουσία τους.

Η περιοχή της Λευκίμμης, πλέον, βρίσκεται υπό την «ομηρία» της αστυνομίας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται 13 διμοιρίες ΜΑΤ και μεγάλος αριθμός ανδρών της ΟΠΚΕ, που έχουν συγκεντρωθεί για να καταστείλουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Μάλιστα, υπάρχουν και καταγγελίες κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν ότι πρέπει να πάρουν την άδεια της αστυνομίας ώστε να μεταβούν στα χωράφια τους και στα σπίτια τους...

Το ζήτημα έφτασε σήμερα στη βουλή, με το ΚΚΕ να ζητάει από την κυβέρνηση να απομακρύνει άμεσα τις δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα και να προχωρήσει στην εξεύρεση νέου ή νέων χώρων για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

#ΜΑΤ