δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μπάτσοι τραμπούκισαν γυναίκα δικηγόρο έξω από το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη


Ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας, ήρθε να προστεθεί στα χιλιάδες, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου, όταν ματατζήδες προσέβαλαν δικηγόρο μετά από υπόθεσή της έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Οι μπάτσοι επιτέθηκαν με βία, ύβρεις και απειλές στην δικηγόρο, μόλις εκείνη τους ζήτησε τα στοιχεία τους, εφόσον είχε δώσει και εκείνη τα δικά της, όταν της ζητήθηκαν.

Εξίσου προκλητική ήταν η στάση τους και απέναντι στο σύζυγό της και σε άλλους δικηγόρους που διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά τους, εκείνη την ώρα.

Στη συνέχεια, και εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών την προσήγαγαν και υπέβαλλαν μήνυση εναντίον της!

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης, καταδίκασε απερίφραστα την αυθαίρετη, αυταρχική και παράνομη συμπεριφορά των μπάτσων.

Η καταγγελία της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας:

«Το περιστατικό θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν εξοργιστικό, και σίγουρα δεν είναι καθόλου μεμονωμένο. Καταρχήν διότι δεν πρωταγωνίστησε μόνο ένας αστυνομικός αλλά πλήθος συναδέλφων του που έσπευσαν να τον συνδράμουν στον τραμπουκισμό μιας γυναίκας. Επιπλέον όμως, διότι το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί σύμπτωμα του γενικότερου αυταρχισμού που χαρακτηρίζει τα σώματα ασφαλείας και έχει ενταθεί στα χρόνια των Μνημονίων, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι θα έβαζε φραγμό στην ασυδοσία. Η «συνέχεια του κράτους» την οποία υπηρετεί η Αστυνομία του κ. Τόσκα ενισχύει την ατιμωρησία, ακριβώς επειδή οι αστυνομικοί ξέρουν ότι το περισσότερο με το οποίο κινδυνεύουν εάν ασκήσουν καταχρηστικά την εξουσία τους είναι μια ΕΔΕ που γίνεται για τα μάτια του κόσμου…

Επίσης, γνωρίζουμε σαν δικηγόροι ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα σε ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, Ρομά, αστέγους κλπ) και γενικότερα σε απλούς πολίτες (απεργούς, διαδηλωτές στις Σκουριές κλπ), ενώ και η κατάθεσή τους στο δικαστήριο θεωρείται περίπου ως αμάχητο τεκμήριο. Η απόφαση του ΔΣΘ για 24ωρη αποχή διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος των συναδέλφων μας είναι σωστή. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία απαιτεί την τιμωρία των ενόχων για το συμβάν και καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να πάρουν θέση και να μεριμνήσουν δεόντως προς αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων παράνομων και αυταρχικών συμπεριφορών αστυνομικών. Ταυτόχρονα, καλεί τους δικηγόρους και τους πολίτες σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από κάθε εξουσία (αστυνομική, δικαστική κλπ), ανεξάρτητα από την ιδιότητα των θυμάτων».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων τοποθετήθηκε για το συμβάν και κατηγόρησε το θύμα, αναφέροντας: «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Φυσικά, με το παραπάνω εννοούν τη δικηγόρο και όχι τους ίδιους, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με περιστατικό το οποίο εκτιλύχθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο μεταξύ συναδέλφων μας που εκτελούσαν υπηρεσία και δικηγόρου, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και να προστατεύσει τους εμπλεκόμενους Αστυνομικούς, οι οποίοι άδικα κατ' εμάς στοχοποιούνται για αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία εντός των δικαστικών αιθουσών διευκολύνουν τους δικαστικούς λειτουργούς στην απονομή της δικαιοσύνης, εκτελώντας τις εντολές τους, ενώ παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή των υποθέσεων.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αστυνομικών και ουδείς, ανεξαρτήτου ιδιότητας, δεν είναι υπεράνω του Νόμου.

Επίσης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται σε ένστολο αστυνομικό να γνωστοποιεί τα στοιχεία του και να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις των Αστυνομικών.

Τα όσα ακολούθησαν του περιστατικού, με χυδαίες ύβρεις εναντίον των Αστυνομικών και ευθείες απειλές που θυμίζουν άλλες εποχές, πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό που δεν εκφράζει το σύνολο των δικηγόρων της πόλης μας.

Ακόμα κι αν δεν μαχόμαστε από το ίδιο μετερίζι, αμφότεροι έχουμε ως κανόνα της εργασίας μας τους Νόμους και επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί εκτελούν πολλά χρόνια υπηρεσία στο Δικαστικό Μέγαρο, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο και ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα κατά την διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους στις δικαστικές αίθουσες.

Για τα υπόλοιπα τον λόγο έχει η δικαιοσύνη την οποία σεβόμαστε απεριόριστα».

#ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ