δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

220 νεκροί σε μία εβδομάδα - «Αφήνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν στη θάλασσα...»


Η εβδομάδα που πέρασε, ήταν μία μαύρη εβδομάδα για τη Μεσόγειο, στην οποία χάθηκαν τουλάχιστον 220 ζωές ανθρώπων που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον.

Από την αρχή του χρόνου, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, μετατρέποντας την σε υγρό τάφο, όμως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πλέον πολύνεκρη της χρονιάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα εξαιρετικά ριψοκίνδυνα ταξίδια θα πραγματοποιούνταν σε μεγαλύτερο βαθμό με το που έμπαινε το καλοκαίρι, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η πολύνεκρη βδομάδα που πέρασε.

Την περασμένη Παρασκευή, σημειώθηκε ναυάγιο, στα ανοιχτά της Λιβύης, όταν βυθίστηκε η βάρκα στην οποία επέβαιναν περίπου 120 μετανάστες.

Από αυτούς διασώθηκαν τελικά 16, ενώ ανασύρθηκαν νεκρά 3 βρέφη και οι υπόλοιποι 100 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκά κράτη και κράτη της Βόρειας Αφρικής αρνούνται κέντρα υποδοχής, ενώ χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία, δεν αφήνουν καν τους μετανάστες να πλησιάσουν.

Παράλληλα, η Ευρώπη χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και εξοπλίζει τη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να αναχαιτίζει τις βάρκες και να τις επιστρέφει στη Λιβύη, όπου οι άνθρωποι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες.

Με αφορμή τους τουλάχιστον 220 πρόσφατους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, εξέδωσαν ανακοίνωση οι «Γιατροί χωρίς σύνορα», όπου απευθύνουν κάλεσμα στα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν τέλος «στις πολιτικές που εγκλωβίζουν εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στη Λιβύη ή τους αφήνουν να πεθάνουν στη θάλασσα».

Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» αναφέρουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη κλιμακώνουν πολιτικές που αυξάνουν το μαρτύριο των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι εκεί, ενώ απευθύνουν έκκληση να δείξουν στοιχειώδη ανθρωπιά και να θυμηθούν ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινο πόνο.

Η ανακοίνωση:

«Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να δώσουν τέλος στις πολιτικές που εγκλωβίζουν εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στη Λιβύη ή τους αφήνουν να πεθάνουν στη θάλασσα.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πλέον πολύνεκρη στη Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου, καθώς πνίγηκαν τουλάχιστον 220 άνθρωποι.

Οι τραγωδίες αυτές μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μπλοκάρει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ έχουν μεταβιβάσει την ευθύνη για τις διασώσεις στη λιβυκή ακτοφυλακή.

Τα ευρωπαϊκά κράτη χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να αναχαιτίζει τις βάρκες που κινδυνεύουν και να τις επιστρέφει στη Λιβύη, όπου οι άνθρωποι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 2.000 άνθρωποι επιστράφηκαν στη Λιβύη. Φτάνοντας εκεί τέθηκαν σε αυθαίρετη κράτηση, χωρίς να προηγηθεί κάποια νομική διαδικασία.

Τα ίδια ευρωπαϊκά κράτη που λίγους μήνες πριν καταδίκαζαν τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη για τα οποία υπήρχαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, σήμερα δείχνουν να μην διστάζουν να κλιμακώσουν τις πολιτικές που αυξάνουν το μαρτύριο των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι εκεί, ανθρώπων που το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι διέφυγαν από συγκρούσεις, βία ή φτώχεια.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποποιούνται την ευθύνη της διάσωσης ζωών και καταδικάζουν σκόπιμα ευάλωτους ανθρώπους να εγκλωβιστούν στη Λιβύη ή να πεθάνουν στη θάλασσα. Αυτό το κάνουν έχοντας πλήρη επίγνωση της ακραίας βίας και κακοποίησης που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Λιβύη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να δείξουν στοιχειώδη ανθρωπιά και να θυμηθούν ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινο πόνο. Μπορούν να αρχίσουν αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να διευκολύνουν την άμεση αποβίβαση των διασωθέντων σε ασφαλείς τοποθεσίες, όχι στη Λιβύη.

Οι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς καμία βοήθεια, καθώς η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός που επηρεάζει τη δυνατότητά τους να παρακολουθούν περιστατικά και να παρέχουν προστασία. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να επισκεφθούν τέσσερα κέντρα κράτησης και πραγματοποίησαν πάνω από 3.000 ιατρικές συνεδρίες. Οι ιατρικές ομάδες διαπίστωσαν ότι τα κύρια προβλήματα υγείας συνδέονται με τις κακές συνθήκες (υπερσυγκέντρωση, ανεπαρκής παροχή νερού και έλλειψη αποχέτευσης).

Εν τω μεταξύ, παρά την επιτακτική ανάγκη για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά των επιχειρήσεων που γίνονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει κορυφωθεί. Όλο και πιο συχνά τα ανεξάρτητα σκάφη έρευνας και διάσωσης αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πραγματοποίηση διασώσεων στα διεθνή ύδατα και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα λιμάνια της περιοχής.

Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα. Ωστόσο, το μήνυμα των ευρωπαϊκών κρατών είναι σαφές: η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι ευπρόσδεκτη. Η μετατροπή των ΜΚΟ σε αποδιοπομπαίο τράγο γίνεται για να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα πραγματικά ζητήματα: την απουσία αλληλεγγύης ή οράματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου. Οι ενέργειες αυτές μας εμποδίζουν να κάνουμε το έργο που θα έπρεπε να κάνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξάνουν το μαρτύριο των μεταναστών και των προσφύγων. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι υπεύθυνα για τους θανάτους που θα προκαλέσουν οι ενέργειες αυτές».

#ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣΝΑΥΑΓΙΟ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ