δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η εθνική Σουηδίας φωνάζει «Fuck Racism» και δίνει ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού!


Ο ποδοσφαιριστής, που αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της Σουηδίας και μετανάστης, Τζίμι Ντουρμάζ, δέχθηκε bullying και διαδικτυακές απειλές μετά το φάουλ που έκανε και οδήγησε στο νικητήριο γκολ του Κρόος στο παιχνίδι με την Γερμανία στις 23/6.

Δεν είναι νέο, ότι οι ούγκανοι του χουλιγκανισμού, περιμέναν ανέκαθεν στην γωνία αθλητές, όταν εκείνοι δεν ανταποκριθούν στις αξιώσεις που έχουν για εκείνους οι ίδιοι.

Μια κακή μέρα του αθλητή αρκεί, για να ξεσπάσουν πάνω του, για τα χαμένα λεφτά στο στοίχημα, ντροπιάζοντας τον και προσβάλλοντας τον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα, η φυλή, η καταγωγή κλπ, ή ακόμα απειλώντας τη ζωή του, τα παιδιά του, την οικογένειά του...

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Τζίμι Ντουρμάζ, για ένα λάθος του στην διοργάνωση του Μουντιάλ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι απειλές και οι ρατσιστικές ύβρεις κατά του ποδοσφαιριστή, έγιναν σε τέτοιο βαθμό, ώστε προκάλεσαν, μάλιστα, την παρέμβαση της σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, η οποία προχώρησε σε σχετική αναφορά στην αστυνομία.

Σε προπόνηση που ακολούθησε οι παίκτες παρατάχθηκαν σε μία γραμμή και ο Τζίμι Ντουρμάζ τους είπε:

«Είμαι ποδοσφαιριστής στο υψηλότερο επίπεδο, έχουμε συνηθίσει να ζούμε με την κριτική. Η κριτική είναι μέρος της δουλειάς μου, μπορώ να ζήσω με αυτό, ακόμα κι αν γίνεται κάθε μέρα. Αλλά να με βρίζει κάποιος, να με αποκαλούν "γ... μετανάστη" και "βομβιστή αυτοκτονίας" και να απειλούν τη δική μου ζωή, αλλά κι αυτή των παιδιών μου είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Είμαι Σουηδός και είμαι περήφανος, που φοράω αυτή τη φανέλα κι αυτό το εθνόσημο. Την ίδια στιγμή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καλούς και θαυμάσιους ανθρώπους που μου στάθηκαν. Θα μείνουμε ενωμένοι. Είμαστε η Σουηδία».

Στη συνεχεία όλοι οι παίκτες, περνώντας μήνυμα κατά του ρατσισμού, φώναξαν δυνατά «Fuck Racism» και άρχισαν να χειροκροτούν τον συμπαίκτη τους, σε ένα ομολογουμένως συγκινητικό στιγμιότυπο.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά, ο τεχνικός Γιάνε Άντερσον, ο οποίος τάχθηκε με το μέρος του Τζίμι Ντουρμάζ, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι στο πλευρό του Τζίμι».

Αναμφισβήτητα, είναι καλό το «γκολ και θέαμα», αλλά αυτές οι κινήσεις μένουν στο τέλος.

Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει...

#Αθλητισμός #ΣΟΥΗΔΙΑ