δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα highlights της βίας και της νοθείας στις τούρκικες εκλογές


«Κυρίαρχος» των χθεσινών τουρκικών εκλογών, χαρακτηρίζεται από τα μέσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Ερντογάν.

Επανεξελέγη χθες από τον πρώτο γύρο, με το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας να περνάει στα χέρια του.

Ο Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να ελέγχει ένα απολυταρχικό προεδρικό σύστημα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι.

Το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, όμως απ' ότι φαίνεται υπήρξε και ένα μικρό «σπρώξιμο»!

Για την ακρίβεια, χθες σημειώθηκαν δεκάδες περιστατικά νοθείας σε όλη τη χώρα, κάποια από τα οποία καταγράφηκαν από φωτογραφικό φακό.

Τα περιστατικά της απροκάλυπτης νοθείας:

1) Σε εκλογικό τμήμα στη Τουρκία ήταν εγγεγραμμένοι 3700.

Ψήφισαν 6500 τελικά, ανάμεσα στις ψήφους υπήρχε 1 λευκό και 1 άκυρο και ο Ερντογαν πήρε 6498 ψήφους!!

2) Στο λύκειο Μπιλγκέ, στη Σανλιούρφα η κάλπη ήταν γεμάτη πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία...

3) Στην ίδια περιοχή, άνδρες των ειδικών δυνάμεων εντόπισαν όχημα, μέσα στο οποίο βρήκαν τέσσερα τσουβάλια ψηφοδέλτια, για το κόμμα του Ερντογάν!

4) Στο Λύκειο Çağdaşkent της Μερσίνας υπήρξαν καταγγελίες ότι ο λυκειάρχης εμφανίστηκε για δεύτερη φορά να ψηφίσει, μαζί με κάποιους «δικούς του».

5) Ένας άνδρας εθεάθη να κρατάει σφραγισμένους φακέλους με ψηφοδέλτια, πριν ακόμα μπει στο κτήριο του σχολείου, όπου θα ψήφιζε.

6) Σε δημοτικό σχολείο του Ντιγιάρμπακιρ, ένας ψηφοφόρος καταγράφει άλλο ψηφοφόρο, να κρατάει 1.000 σφραγισμένους φακέλους.

7) Ο βουλευτής του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ, εμφανίστηκε στο εκλογικό κέντρο κρατώντας πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη, ενώ το περιστατικό κατέγραψε με κινητό τηλέφωνο πολίτης.

Περιστατικά βίας:

1) Μετά από συμπλοκές οπαδών του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, με υποστηρικτές του Ερντογάν, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, καθώς και για ακόμη δύο ψηφοφόρους που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες.

2) Ξαναχτυπά ο βουλευτής του Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες στα σόσιαλ μίντια, αυτή τη φορά ξυλοκόπησε παρατηρητές του φιλοκουρδικού κόμματος σε εκλογικά τμήματα.

3) Αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ