δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νόμος- έκτρωμα στην Ουγγαρία: Στη φυλακή όσοι βοηθούν μετανάστες


Χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, στην Ουγγαρία ψηφίστηκε το κατάπτυστο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας σε μετανάστες.

Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, νόμος που προβλέπει ποινική δίωξη σε μεμονωμένα άτομα, αλλά και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια σε μη νόμιμο μετανάστη.

Ποινικοποιείται, λοιπόν, η παροχή στέγης, τροφής, ένδυσης και οποιαδήποτε πράξης ανθρωπιάς και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Το νομοσχέδιο λέγεται «Stop Soros» και πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό επενδυτή Τζορζ Σόρος.

Μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έχει στόχο, να τιμωρήσει τους «οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης». Με αυτό το χαρακτηρισμό αποκαλούν όσους βοηθούν έμπρακτα τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρακτικά, η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, οδηγεί σε τιμωρία με ποινή φυλάκισης ενός έτους, σε όποιον παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα «που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία».

Για την ιστορία, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους: 160 υπέρ, έναντι μόλις 18 κατά.

Είναι αλήθεια ότι δεν πέσαμε από τα σύννεφα με την ψήφιση αυτού του εκτρώματος, καθώς αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Επιπρόσθετα σκληρά μέτρα κατά των μεταναστών και όσων τους βοηθούν:

  • Το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την «υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού».

  • H Βουλή πέρασε τροπολογία, με την οποία απαγορεύει σε «αλλοδαπό πληθυσμό» να εγκατασταθεί στην Ουγγαρία.

  • Απαγορεύεται στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.

  • Επιβολή φόρου ύψους 25% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ανέφερε:

«Ενισχύουμε την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας. Με αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύουμε την εγκατάσταση ξένων πληθυσμών στην Ουγγαρία.

Το νομοσχέδιο τιμά τη βούληση των Ούγγρων πολιτών που έδωσαν την εντολή αυτή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αυτά τα μέτρα ενισχυμένης προστασίας είναι αναγκαία επειδή η μεταναστευτική πίεση που πλήττει την Ευρώπη είναι συνεχής και η πολιτική των Βρυξελλών υπέρ της μετανάστευσης απειλεί τη χώρα μας που μπορεί να κατακλυστεί από μετανάστες».

Διεθνής κατακραυγή για το νομοσχέδιο που παραβαίνει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Μετά την είδηση της έγκρισης του νομοσχεδίου, προκλήθηκε σάλος και πολίτες από όλο τον κόσμο αντέδρασαν εντόνως, καθώς και ευρωβουλευτές, ΜΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Αμνηστία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, αποκάλεσαν το νέο νόμο αυθαίρετο και αόριστο, εξηγώντας ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Σοφι ιν τε Βελντ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, τοποθετήθηκε λέγοντας:

«Θα πρέπει να εκτιμηθεί αν συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αλλά επίσης θα ήθελα να καταλάβω κάτι άλλο:

Ο κύριος Όρμπαν αναφέρεται διαρκώς στις χριστιανικές αξίες. Στην Βίβλο δεν υπάρχει η ιστορία του καλού σαμαρείτη. Δεν είναι χριστιανικό χρέος η βοήθεια στους ανθρώπους. Πως μπορεί να αποτελεί εγκληματική ενέργεια;»

Ιβέρνα Μακ Γκάουαν, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη:

«Υπάρχουν περίπλοκοι κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες τους οποίους αντιμετωπίζουν οι λαοί σε όλη την Ευρώπη. Κι εκείνοι αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα για όλα αυτά τα προβλήματα, που στην πραγματικότητα δεν είναι καν πρόβλημα στην Ουγγαρία. Γνωρίζουμε βάσει των αριθμών, πόσοι λίγοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στην χώρα. Εξ ου και λέμε ότι είναι μία ξεκάθαρη προπαγάνδα, για να στιγματιστούν άνθρωποι, που ζητούν δικαιώματα, δικαιοσύνη κι αυτό, που είναι σωστό».

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ #ΜΚΟ #ΟΥΓΓΑΡΙΑ