δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Γρονθοκόπησαν γονείς σε σχολική γιορτή, επειδή δεν ήθελαν Πακιστανούς στο σχολείο

Ένα απίστευτο περιστατικό βίας έλαβε χώρα στο 114ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια, όταν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της γιορτής της λήξης της σχολικής χρονιάς, γρονθοκοπήθηκαν γονείς από άλλους γονείς, επειδή οι πρώτοι «επέτρεψαν την παρουσία Πακιστανών στο σχολείο».

Επεισόδια με ρατσιστικά κίνητρα στο συγκεκριμένο σχολείο γίνονται για δεύτερη φορά εντός της φετινής σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, οργανωμένες ομάδες χρυσαυγιτών προκάλεσαν επεισόδια, εξαιτίας της παραχώρησης του σχολείου από τον Δήμο Αθηναίων για κυριακάτικα μαθήματα γλώσσας, στα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας. Οι δράστες της επίθεσης του Σαββάτου, βρίσκονταν ανάμεσα στους γονείς που εμπλέκονταν στα επεισόδια του Νοεμβρίου και μάλιστα πρωτοστατώντας.

Τα γεγονότα του Σαββάτου

Όλα ξεκίνησαν στην γιορτή του σχολείου, το περασμένο Σάββατο, όπου στήθηκε γλέντι με μουσική, χορό, φαγητό, παιχνίδι και απονομή αναμνηστικών για τα παιδιά της έκτης τάξης.

Ο Θύμιος Χριστοδούλου και ο Θανάσης Νασιόπουλος, γονείς και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μοίραζαν σουβλάκια και αναψυκτικά σε παιδιά, γονείς και δασκάλους.

Κατά τις 11 το βράδυ, δύο άλλοι γονείς τους πλησίασαν, με επιθετική διάθεση και με σκοπό να τους ζητήσουν το λόγο.

Μόλις έφτασαν δίπλα τους, τους ρώτησαν: «Γιατί φέρατε πάλι τους Πακιστανούς στο σχολείο»;

Η αιτία της ερώτησης αυτής, ήταν ότι στην γιορτή, συμμετείχαν και βοήθησαν στη διοργάνωση, μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας.

Οι δύο γονείς, Θύμιος Χριστοδούλου και Θανάσης Νασιόπουλος επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο.

Οι ρατσιστές γονείς αποχώρησαν, όμως επέστρεψαν αποφασισμένοι στο ίδιο σημείο μετά από 20 λεπτά. Τότε άρχισαν να τους γρονθοκοπούν και να τους τραμπουκίζουν μπροστά σε όλους.

Στο σχολείο εκείνη την ώρα βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ενώ το περιστατικό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, έγινε μπροστά σε περίπου 50 άτομα, παιδιά και γονείς.

Οι ρατσιστές πέταξαν τους δύο γονείς στο έδαφος και άρχισαν να τους κλοτσούν και να τους γρονθοκοπούν.

Τα παιδιά των θυμάτων, αλλά και των δραστών ξέσπασαν σε κλάματα, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε.

Με την παρέμβαση άλλων γονιών το περιστατικό έληξε και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι δύο γονείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Θύμιος Χριστοδούλου περιέγραψε την επίθεση:

«Ο Α.Μ. ήρθε ξανά και άρχισε να χειροδικεί χωρίς αφορμή. Πέταξε κάτω με κλοτσιές τον Νασιόπουλο. Προσπάθησα να τον τραβήξω. Πριν καν τον ακουμπήσω, ήρθε τρέχοντας ο άλλος δράστης, με άρπαξε από τον λαιμό και με γρονθοκοπούσε. Με έριξαν στο έδαφος. Προσπάθησα να σηκωθώ να μη φάω και άλλα χτυπήματα, κλοτσιές. Κάποιοι γονείς παρενέβησαν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πήγαμε στο νοσοκομείο. Καταθέσαμε μηνύσεις. Έχω μώλωπες στα χέρια και στο πρόσωπο, ρωγμώδες κάταγμα στη μύτη. Ο Θανάσης δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο και στο μέτωπο και έκανε δύο ράμματα.

Το περιστατικό το είδαν τουλάχιστον 50 παιδιά και γονείς που περίμεναν στην ουρά για σουβλάκια. Εκείνη την ώρα πάνω από 200 άτομα ήταν στο σχολείο. Έκλαιγαν και τα δικά μας παιδιά και τα παιδιά των δραστών. Ήταν σοκαρισμένα. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί ο πατέρας τους συμπεριφέρεται έτσι. Ο 11χρονος γιος μου σπρώχτηκε από τους δράστες και έπεσε στο ψυγείο. Το βράδυ έκλαιγε και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Και τα παιδάκια των άλλων γονέων έκλαιγαν. Ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν. Μάλιστα εκείνη την ώρα ήταν να δοθούν τα βραβεία στους μαθητές της έκτης και η απονομή αναβλήθηκε λόγω των επεισοδίων. Ομως το γλέντι συνεχίστηκε ώς αργά…».

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή):

«Το Σάββατο 9 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας σχολικής γιορτής του συλλόγου γονέων του 144ου Δημοτικού σχολείου, δύο γονείς, ο Α.Μ. και ο Γ.Χ επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν δύο μέλη του Δ.Σ., τον Θύμιο Χριστοδούλου και τον Θανάση Νασιόπουλο και μάλιστα μπροστά στα παιδιά τους και τα υπόλοιπα παιδιά που ήταν στη γιορτή.

Οι συγκεκριμένοι είχαν εκφραστεί πολλές φορές με ανοικτό ρατσιστικό λόγο κατά της επιλογής του συλλόγου γονέων του 144ου να αποδεχτεί και να στηρίξει την παραχώρηση του σχολείου από το Δήμο της Αθήνας για την λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας κάθε Κυριακή.

Αρχικά πήγαν στο χώρο για να ζητήσουν εξηγήσεις γιατί ο σύλλογος ζήτησε βοήθεια από την Πακιστανική Κοινότητα για να γίνουν αναγκαίες προκαταρκτικές εργασίες για την σχολική γιορτή! “Γιατί φέρατε πάλι τους Πακιστανούς;” ήταν το ερώτημα του ενός. Αποχώρησαν και επέστρεψαν μετά από 20 λεπτά για να προχωρήσουν απρόκλητα στους τραμπουκισμούς.

Στο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου έχει μεταφερθεί από πέρσι το Νοέμβρη το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας ύστερα κι από απόφαση του Δήμου Αθηναίων να το παραχωρήσει. Κάθε Κυριακή με μεγάλη συμμετοχή από παιδιά και μητέρες της κοινότητας γίνονται μαθήματα γλώσσας και δημιουργικό παιχνίδι.

Στην έναρξη των μαθημάτων οργανώθηκε μαζική εκδήλωση καλωσόρισμα της Πακιστανικής Κοινότητας με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, εργατικών σωματείων και την ΚΕΕΡΦΑ. Ήταν η απάντηση στην προσπάθεια μελών της Χρυσής Αυγής να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τους γονείς της κοινότητας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου διότι έδωσαν την αυτονόητη στήριξη τους στο αίτημα για τη διάθεση του σχολείου.

Οι ρατσιστές και οι φασίστες δεν έχουν θέση ούτε στα σχολεία, ούτε στις γειτονιές. Ήδη τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων κατέθεσαν μήνυση για την ανοιχτά ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν. Ζητάμε την παραδειγματική καταδίκη των ρατσιστών.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια μίσους των δύο ρατσιστών και να ενισχύσει τα σχολεία στις γειτονιές ώστε να λειτουργούν ως κέντρα μόρφωσης όλων των παιδιών και κύτταρα αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών.

Στηρίζουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στη γιορτή της Πακιστανικής κοινότητας την Κυριακή 17 Ιούνη στις 7μμ στο 144 Δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια, για την ολοκλήρωση με επιτυχία της σχολικής χρονιάς για το κυριακάτικο σχολείο τους. Τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία. Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας».

#ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ #ΧΡΥΣΗΑΥΓΗΕΠΙΘΕΣΕΙΣ #ΕΛΛΑΔΑΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΠΑΙΔΕΙΑ #ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ