δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ομόφωνη αθώωση των «5» για τα επεισόδια στις Σκουριές το 2012!


Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση των πέντε ατόμων που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε πορεία που κατέληξε σε επεισόδια, το Σεπτέμβριο του 2012, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε ενάντια στη λειτουργία των μεταλλίων χρυσού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012, 1000 άνθρωποι ανέβηκαν στο βουνό για να διαδηλώσουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μεταλλεία και την καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Εκείνη την ημέρα είχε γίνει σάλος σε όλη τη χώρα για την εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών, φορτώνοντας τους με κατηγορίες.

Από τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν, τα οποία καταγράφηκαν από αστυνομικούς, αναζητήθηκαν στο διαδίκτυο τα άτομα που σχετίζονταν.

Με αυτό τον τρόπο κατηγορήθηκαν 5 άνδρες.

Αρχικά, οι κατηγορούμενοι ήταν 6, όμως διαπιστώθηκε ότι ο ένας ήταν ανήλικος και παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων, το οποίο μετέπειτα αναβλήθηκε 2 φορές.

Οι 5 κατηγορούμενοι αμφισβήτησαν το υλικό της αστυνομίας και αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.

Μάλιστα, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι δεν είχε καν παραστεί στην διαμαρτυρία.

Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε ήταν βαρύτατο εναντίον των 5 ανδρών και αφορούσε τα κακουργήματα:

- Της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών υλών (πράξεις που,σύμφωνα με τη δικογραφία, συνδέονταν με ρίψεις αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ εναντίον αστυνομικών).

Η δικογραφία, επίσης, περιελάμβανε μία σειρά από πλημμελήματα, όπως:

- Της διατάραξη κοινής ειρήνης και της απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, (τα οποία όμως παραγράφηκαν με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, εξαιτίας μη έγκαιρης επίδοσης των κλητήριων θεσπισμάτων).

Η εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, δέχθηκε ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απλώς πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και μόνο ένας έριξε κροτίδα, η οποία όμως δεν ήταν ικανή να προκαλέσει έκρηξη, ούτε είχε σκοπό να προκαλέσει κοινό κίνδυνο.

Επιπλέον, δέχθηκε πως ο κατηγορούμενος που αρνήθηκε την παρουσία του στη διαδήλωση, πράγματι δεν ήταν παρών, ενώ τεκμηρίωσε τη θέση αυτή μέσω φωτογραφιών από την πορεία, σε καμία από τις οποίες δεν προέκυψε η ταυτοποίησή του.

#ΣΚΟΥΡΙΕΣ #ΧΡΥΣΟΣ #ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΑΠΟΝΟΜΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ