δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Αποζημίωση 4 σεντς σε οικογένεια Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών


Αυτό, όπως φαίνεται είναι και το εκτιμητέο ποσό αξίας της ζωής ενός Αφροαμερικάνου στις ΗΠΑ, ο οποίος έπεσε νεκρός από χέρια μπάτσων και άφησε πίσω του ορφανά 3 μικρά παιδιά, επειδή έκανε το έγκλημα να ακούει δυνατά μουσική.

Τον Ιανουάριο του 2014, στη Φλόριντα, δύο αστυνομικοί κατευθύνθηκαν σε γκαράζ σπιτιού, ύστερα από καταγγελίες γειτόνων για διατάραξη κοινής ησυχίας, επειδή ακουγόταν δυνατά μουσική.

Αρχικά χτύπησαν την γκαραζόπορτα και όταν τους άνοιξε ο 30χρονος, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς φώναξε ότι το θύμα είχε στην τσέπη του όπλο.

Τρομαγμένος από τις φωνές, έκλεισε αμέσως την πόρτα και τότε οι δύο αστυνομικοί έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν πίσω από την κλειστή πόρτα.

Τελικά, δύο σφαίρες χτύπησαν τον άτυχο άνδρα, μία εκ των οποίων στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Το εγκληματολογικό κατέφθασε λίγο μετά στο σημείο.

Πάνω στο νεκρό Γκρέγκορι Χιλ βρέθηκε ένα όπλο, το οποίο κατείχε νόμιμα, ενώ δεν είχε μέσα σφαίρες.

Η οικογένεια του θύματος τόνισε ότι ο Γκρέγκορι Χιλ πυροβολήθηκε χωρίς να έχει απειλήσει κανέναν με το όπλο του και στη συνέχεια η νεκροψία-νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να τράβηξε όπλο.

Η σύζυγος του θύματος, με την οποία είχαν αποκτήσει 3 παιδιά, κατέθεσε αίτημα για αποζημίωση, εφόσον οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε ιδιωτική περιουσία χωρίς ένταλμα, με όπλα και σκοπό τη δολοφονία.

Το 2016 το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της, ενώ ο νόμος στην πραγματικότητα ήταν με το μέρος της.

Σε δεύτερη εκδίκαση της αγωγής, την προηγούμενη εβδομάδα, το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια του θύματος.

Συγκεκριμένα: 1 δολάριο για έξοδα κηδείας και 1 δολάριο για το καθένα από τα τρία ορφανά πλέον παιδιά του θύματος.

Η συνολική αποζημίωση, τελικά, μειώθηκε ακόμα περισσότερο και ορίστηκε στα 4 σεντς καθώς, όπως εκτίμησαν οι ένορκοι, ο σερίφης έφερε ευθύνη για τον θάνατο του Χιλ, σε ποσοστό μόλις 1%.

Οι δύο αστυνομικοί μετά την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσαν ότι αισθάνονται δικαιωμένοι και ότι «νιώθουν ικανοποίηση, καθώς μπήκε ένα τέλος σε αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση».

Στις ΗΠΑ, όχι μόνο τους σκοτώνουν για το χρώμα τους, όχι μόνο εκπαιδεύουν τα σκυλιά της αστυνομίας ώστε να επιτίθενται μόνο σε μαύρους ανθρώπους, αλλά τελικά ειρωνεύονται και τα δικαστήρια τις οικογένειες των θυμάτων που μένουν πίσω.

#ΗΠΑ #ΗΠΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ