δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα κορίτσια με το κουτάλι στο εσώρουχο...

Παρότι διανύουμε τον 21ο αιώνα, η γυναικεία κακοποίηση, οι εξαναγκαστικοί γάμοι, οι κλειτοριδεκτομές και άλλου είδους βασανιστήρια προς το γυναικείο φύλο, συνεχίζουν να υφίστανται.

Πολλές κοπέλες ή κορίτσια, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, ύστερα από συμφωνία των οικογενειών τους, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ώστε να παντρευτούν παρά τη θέληση τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μεταβαίνουν και σε χώρες όπου πρόκειται να υποστούν κλειτοριδεκτομή.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, με δεδομένο ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να μιλήσουν, διότι συνοδεύονται και παρακολουθούνται διαρκώς για να μην το σκάσουν, ένας Δήμος της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, αποφάσισε να γνωστοποιήσει ένα τέχνασμα.

Ένα κόλπο κατά το οποίο οι γυναίκες που οδηγούνται στα αεροδρόμια για να μεταφερθούν και να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους, μπορούν να τοποθετήσουν ένα κουτάλι στο εσώρουχο τους και έτσι δηλώνουν ότι είναι θύματα.

Το κουτάλι θα ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων όταν θα περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας και τότε οι ήδη ενημερωμένοι υπάλληλοι θα πάρουν στην άκρη τις κοπέλες και θα τους μιλήσουν κατ' ιδίαν, χωρίς να μπορεί όποιος τις συνοδεύει να αντιδράσει.

Αυτή θα είναι και η τελευταία τους ευκαιρία να σωθούν.

Μπορεί οι εξαναγκαστικοί γάμοι, να μοιάζουν με γεγονός απίστευτο για τα δεδομένα της Σουηδίας, όμως τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν δεκάδες τέτοια περιστατικά, ενώ μεγάλη έκταση πήραν δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το 2016 ένας πατέρας υποχρέωσε την κόρη του να παντρευτεί παρά τη θέλησή της, αφού την έπεισε πρώτα να ταξιδέψουν μαζί στο Αφγανιστάν. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και ο ίδιος καταδικάστηκε.

Το 2014 ο πατέρας μίας 14χρονης την είχε μεταφέρει στην Αιθιοπία για να την παντρέψει με έναν μεγαλύτερο ξέδερφό της. Το κορίτσι σώθηκε αφού κατάφερε να ενημερώσει έναν σχολικό σύμβουλο μέσω Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περσινή χρονιά 139 γυναίκες και νεαρά κορίτσια κάλεσαν σε γραμμή βοήθειας για να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Αν για τη Σουηδία σοκάρει αυτό το νούμερο, είναι τρομακτικό το πόσο μπορεί αυτό να ανεβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη γενικότερα.

Ύστερα από την πρωτοβουλία του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ακτιβιστές και φεμινιστικές οργανώσεις ενθαρρύνουν και τις υπόλοιπες πόλεις της Σουηδίας αλλά και της Ευρώπης ώστε να ακολουθήσουν αυτή την κίνηση.

Άλλωστε το κόλπο αυτό ξεκίνησε από φιλανθρωπική οργάνωση της Αγγλίας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει σώσει με αυτό τον τρόπο πολλές κοπέλες.

Ο λόγος που γνωστοποιήθηκε τώρα αυτό το τέχνασμα δεν είναι επίσης τυχαίος.

Ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε άλλες χώρες για γάμο κάποια κορίτσια, είναι ιδιαίτερα αυξημένος αμέσως μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Φυσικά, η βία κατά των γυναικών, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και ο γάμος παρά τη θέλησή τους, δεν πρόκειται να σταματήσει να υπάρχει μέχρι να επέλθει απόλυτη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Και υπάρχει πολλή δουλειά και πολύς αγώνας που πρέπει να δοθεί μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Όμως, μέχρι τότε, τέτοιου είδους κόλπα πρέπει να διαδίδονται και να υιοθετούνται όλο και περισσότερο, ώστε να σώζονται οι ζωές γυναικών και κοριτσιών.

#ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ #ΓΥΝΑΙΚΑΙΣΟΤΗΤΑ #ΓΥΝΑΙΚΑ #ΣΟΥΗΔΙΑ